Een bonsai heeft veel liefde en aandacht nodig

Tweehonderd exemplaren heeft André IJsebaert van de Zeeuws-Vlaamse bonsaivereniging. Een deel van zijn collectie is vrijdag en zaterdag te zien tijdens de bonsai-dagen in Axel.

Twintig jaar geleden richtte hij vereniging Shimpaku op, die nu zo'n 25 leden heeft. Beginners en gevorderden. Allemaal hebben ze één ding gemeen: de liefde voor de mini-boompjes. IJsebaert: "Ik was geïnteresseerd in verschillende religies, ook het boeddhisme. Vervolgens kwam ik bij bonsai uit." Op zijn t-shirt draagt hij vol trots de spreuk 'Eat, Sleep, Bonsai!'. "Ik ben er naast mijn gewone werk, dertig uur per week mee bezig."

Het is de bedoeling dat ze een soort piramidevorm krijgen."
Een van de leden van Zeeuws-Vlaamse bonsai-vereniging Shimpaku

De boompjes hebben dan ook veel liefde en aandacht nodig. Tijdens de tentoonstelling geven leden een demonstratie hoe je de bonsai het beste verzorgt. "Het is de bedoeling dat ze een soort piramidevorm krijgen. Ze moeten ook aan allerlei eisen voldoen. Eer je de juiste vorm hebt, ben je zo jaren verder", zegt een van de leden.

Tentoonstelling

Ook zaterdag zijn de boompjes nog te bewonderen; in en rondom de watertoren in Axel. Er staan zo'n twintig exemplaren. Waaronder eentje van meer dan 120 jaar oud.

Meer over dit onderwerp:
Axel open dag bomen Bonsai watertoren
Deel dit artikel:

Reageren