Prinses Beatrix is binnen dus het feest kan beginnen

Prinses Beatrix is aangekomen in Vlissingen voor de viering van 250 jaar Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen. Beatrix is beschermvrouwe van het genootschap. De viering is in de Sint Jacobskerk. Daar werd het genootschap in 1769 opgericht.

Balkenende begroet Beatrix bij viering Zeeuwsch Genootschap (foto: Omroep Zeeland)

Het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen is typisch een product van de Verlichting. Onderzoek, inclusief de publicaties daarvan, was nodig voor een betere maatschappij en dat is dan ook dat centraal staat bij het genootschap. In 1769 vooral op het gebied van geneeskunde, theologie en toegepaste wetenschap. De maatschappij moest worden verbeterd en daartoe moest onderzoek worden verricht en de resultaten daarvan in publicaties vastgelegd.

Zeeuws erfgoed

Tegenwoordig is de focus van het genootschap veel breder. Behalve met onderzoek houdt het zich bezig met het beheren van diverse collecties en zoekt het ook samenwerking met allerlei instanties voor het beheren en behouden van het Zeeuws erfgoed.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Reageren