Nieuwe klap voor Zeeuwse muziekschool

Nieuwe klap voor Zeeuwse muziekschool
Nieuwe klap voor Zeeuwse muziekschool © Omroep Zeeland
Eerder waren gemeentes als Schouwen-Duiveland en Tholen al kritisch over de begroting. Sluis en Vlissingen zijn gestopt met betalen aan de Muziekschool en regelen het muziekonderwijs voortaan zelf.
Sommige gemeentes regelen muziekonderwijs zelf, door samenwerking met de harmonie bijvoorbeeld.
Sommige gemeentes regelen muziekonderwijs zelf, door samenwerking met de harmonie bijvoorbeeld. © Omroep Zeeland
De Zeeuwse Muziekschool zorgt voor muziekonderwijs in de provincie. Alle Zeeuwse gemeentes betaalden daar tot voor kort aan mee. Maar er heerste al langere tijd onvrede bij verschillende gemeentes. Vooral over het jaarlijks kostenplaatje van de muziekschool. Er gaat relatief veel geld naar bijvoorbeeld huisvesting in Middelburg.
Sluis en Vlissingen zijn daarom uit die gemeenschappelijke betaalregeling gestapt. De gemeentes zeggen zelf het muziekonderwijs te kunnen regelen. Door middel van bijvoorbeeld inzet van de plaatselijke orkesten. Die verzorgen lessen op de basisscholen.

Plan van aanpak

Reimerswaal wil zover nu nog niet gaan. Maar eist wel voor het eind van het jaar een plan van aanpak van de Zeeuwse Muziekschool. Vooral de kosten van huisvesting en personeel stijgen en door het stoppen van betalingen van Sluis en Vlissingen moeten andere gemeentes meer gaan betalen. De bijdrage die de Zeeuwse Muziekschool nu van Reimerswaal voor 2020 vraagt, is 76.000 euro. Dat is een stijging van bijna negen procent ten opzichte van dit jaar.
Reimerswaal wil sowieso dat de stijging van de nieuwe bijdrage niet hoger is dan wat alle Zeeuwse gemeente in een richtlijn hebben afgesproken: maximaal 2,5 procent.

Goedkoop

Eerder uitten partijen in de raden van Schouwen-Duiveland en Tholen ook kritiek op het financiële beleid van de Zeeuwse Muziekschool. Kritische raadsleden vinden dat er beter samengewerkt kan worden met plaatselijke muziekverenigingen voor muziekonderwijs in de gemeentes. Dat zou goedkoper zijn.
<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>