Minister onderzoekt of rijbewijs-keuring voor 75-plussers kan worden afgeschaft

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Verkeer onderzoekt of de verplichte keuring voor 75-plussers bij het verlengen van hun rijbewijs volledig kan worden afgeschaft. Gisteren zei de minister al te willen bekijken of automobilisten van ouder dan 75 jaar een jaar langer kunnen doorrijden zonder keuring en zonder dat ze ├╝berhaupt een verlenging van hun rijbewijs hoeven aan te vragen.

Cora van Nieuwenhuizen, minister van Infrastructuur en Waterstaat (foto: ANP)

De reden voor deze plannen is de lange wachttijd bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR), de instantie die rijbewijzen uitgeeft. Vooral ouderen komen daardoor erg lang zonder rijbewijs te zitten. Dat is met name in een uitgestrekte en sterk vergrijsde provincie als Zeeland, waar niet overal openbaar vervoer beschikbaar is.

Debat over lange wachttijden

De minister deed de toezegging dat ze het afschaffen van de keuringen zal onderzoeken vanmiddag na aandringen van CDA en 50Plus in het debat over de lange wachttijden bij het CBR. "Als blijkt dat het afschaffen van die keuring niet zorgt voor een verminderde verkeersveiligheid moeten we dit serieus onderzoeken", aldus Van Nieuwenhuizen.

Nu moeten ouderen die willen blijven rijden na hun 75e een nieuw rijbewijs aanvragen, evenals een gezondheidsverklaring. Om te bepalen of het wel veilig is om achter het stuur te zitten moeten ze medisch gekeurd worden. De minister wil dit stelsel vernieuwen en daarbij kijken of de verplichte keuring kan verdwijnen.

Jaar doorrijden

Gisteren zei de minister al te willen bekijken of automobilisten die ouder zijn dan 75 jaar een jaar kunnen doorrijden zonder keuring en verlenging van hun rijbewijs. Van Nieuwenhuizen denkt met deze maatregel 160.000 mensen te kunnen helpen.

Over twee weken laat ze aan de Tweede Kamer weten of deze maatregel kan worden ingevoerd. "Ik moet wel weten of het CBR dit aankan en of dit niet de chaos vergroot", zegt ze. Deze maatregel zal een jaar duren, daarna moet het CBR de achterstand hebben weggewerkt.

Sociaal isolement

Begin mei trok de Vereniging van Zeeuwse Gemeenten (VZG) hierover al aan de bel. In een plattelandsprovincie als Zeeland zijn de effecten hiervan volgens de VZG 'misschien nog wel schrijnender dan elders'. De oudere inwoners van Zeeland raken volgens de VZG in een sociaal isolement terecht als zij geen gebruik kunnen maken van hun auto. De Tweede Kamer dringt daarom al langer aan op een oplossing voor deze groep.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren