Middelburg moet het vanaf eind september zonder Stationsbrug doen

De Stationsbrug in Middelburg verhuist komende winter naar Krimpen aan den IJssel. De brug, die bijna 70 jaar oud is, krijgt daar een uitgebreide behandeling. De renovatie van de Stationsbrug was vorig jaar uitgesteld door de vondst van Chroom-6 in oude verflagen.

De Stationsbrug in Middelburg wordt grondig gerenoveerd (foto: Provincie Zeeland)

In een speciale ruimte in Krimpen aan den IJssel worden de verflagen van de brug op een veilige manier verwijderd. Volgende maand zal nog een aanvullende proef worden gedaan bij de brug.

Chroom-6 is een gevaarlijke stof. In de jaren zestig tot en met de jaren tachtig werd veelvuldig gebruikt voor hout, verf en plastic. Mensen die in aanraking komen met de vrijgekomen stof kunnen op termijn kanker krijgen. Ook kan het gevolgen hebben voor de voortplanting. Chroom-6 kan via inademing en door aanraking in het lichaam komen. Het verwijderen van de stof is gebonden aan strikte voorzorgsmaatregelen.

De Stationsbrug wordt op maandag 23 september gesloten en verhuisd. De afsluiting duurt tot en met zondag 12 april 2020. Terwijl de brug onder handen wordt genomen in Krimpen zullen ook in Middelburg werkzaamheden zijn: pijlers en landhoofden worden daar opgeknapt.

Voetgangers kunnen tijdens de werkzaamheden wandelen over een tijdelijke 'pontonbrug'. Voor schepen gaat de tijdelijke brug een aantal keer per dag open. (Brom)fietsers moeten een half jaar lang over de Schroebrug rijden om aan de overkant te komen.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Middelburg Stationsbrug
Deel dit artikel:

Reageren