Pas op: Het is weer tekenweer!

De helft van alle tekenbeten in Zeeland vinden op de Kop van Schouwen plaats. Op de eerste zomerdag heeft Omroep Zeeland een tussenstand opgemaakt van de meldingen op Tekenradar.nl. Vanwege het regenachtige voorjaar hebben de teken nog niet zo hard toegeslagen als vorig jaar. Er zijn in 2019 tot nog toe 71 beten gemeld, waarvan 35 op de Kop van Schouwen.

De tekenbeten en één ziektemelding van één week (foto: Omroep Zeeland)

Wie op de Kop van Schouwen gaat wandelen wordt door Staatsbosbeheer geadviseerd de broekspijpen in de sokken te stoppen en na eenmaal thuis toch nog een inspectie uit te (laten) voeren. Zeker met het mooie weer in het vooruitzicht, waarschuwt boswachter Piet van Loon voor de teken. "Met de regen zul je de teken niet veel zien, maar volgende week wordt het natuurlijk mooi weer en dan moet je oppassen en goed checken!", aldus Van Loon.

Tekenradar

De website tekenradar.nl laat alle meldingen van tekenbeten en de gevolgen ervan over de laatste zeven dagen zien. Op dit moment (zie afbeelding) valt het mee. In de meeste gevallen gaat het alleen maar om beten en in geval om een variant van de Ziekte van Lyme.

Vooral mensen die hebben gewandeld op de Kop van Schouwen melden hun tekenbeten. "Er zitten hier sowieso heel veel teken. Dit komt doordat de leefomstandigheden in dit gebied perfect zijn voor de diertjes. Daarnaast waarschuwen wij ook door het hele gebied voor de teken en adviseren we de wandelaars een melding te maken wanneer zij een tekenbeet hebben", aldus boswachter Piet van Loon.

Wat moet ik doen bij een tekenbeet?

  • Verwijder de teek zo snel mogelijk.
  • Gebruik geen alcohol, jodium, zeep, olie of andere middelen voordat u de teek verwijdert.
  • Neem een puntig pincet, of een tekenverwijderaar van de apotheek waarmee u de teek goed bij de kop kunt vastpakken.
  • Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet en trek hem er langzaam uit. Als er een stukje van de kop van de teek in de huid achterblijft, is dat ongevaarlijk.
  • Ontsmet het beetwondje
  • Schrijf de datum en de plaats op het lichaam waar u gebeten bent op.
  • Als de teek al meer dan 24 uur vast zit, neem dan contact op met uw huisarts.
  • Heeft u de teek binnen 24 uur weggehaald: blijf drie maanden alert op klachten.
  • Heeft u alsnog klachten: ga naar de huisarts.

Meer over dit onderwerp:
lyme teken tekenradar Kop van Schouwen tekenbeten
Deel dit artikel:

Reageren