Steeds meer dode zeehonden spoelen aan, redders luiden noodklok

De Stichting Reddingsteam Zeedieren luidt de noodklok. Er worden opvallend veel dode jonge zeehonden gevonden op de stranden. Het zou kunnen komen door een tekort een voedsel in het water.

Er is een enorme toename van het aantal dode zeehondepups dat is aangespoeld (foto: Stichting Reddingsteam Zeedieren)

Jaap van der Hiele: stel geld beschikbaar voor onderzoek naar zeehondensterfte

Jaap van der Hiele van het Reddingsteam Zeedieren: "Dit jaar is het meer dan andere jaren, in de Waddenzee en aan de Zuidwestelijke Delta. Dat gaat niet de goede kant op. Vanmorgen spoelde een dode pup aan bij Breskens."

Van der Hiele vindt het een zorgelijke situatie. "Ik heb begrepen van de wetenschappers bij de Wageningen Universiteit dat er nu net zoveel zeehonden in de Waddenzee sterven als dat er jaarlijks geboren worden. Dat komt neer op maar liefst 2.000 zeehonden per jaar, en vooralsnog heeft men geen flauw idee waardoor dit komt."

Geld

De oorzaak van de vele dode pups zou een gebrek aan voedselaanbod kunnen zijn, net zoals dat is te zien bij andere soorten. Begin dit jaar spoelden tienduizenden zeekoeten aan. "Als je echt wil weten wat er aan de hand is moet je de kadavers meenemen en laten onderzoeken. Daar zou men geld beschikbaar voor moeten stellen."

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren