Mogelijk verdubbeling aantal arbeidsmigranten op Bevelanden in de toekomst

De komende tien jaar worden tussen de 450 en de 2000 arbeidsmigranten verwacht op de Bevelanden. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeenten Borsele, Goes, Noord-Beveland, Kapelle en Reimerswaal. De gemeenten concluderen ook dat er nu al niet genoeg huisvesting voor arbeidsmigranten is. Als er meer arbeidsmigranten komen, zal dat probleem groter worden.

Veel arbeidsmigranten werken in de land- en tuinbouw. (foto: Omroep Zeeland)

Momenteel zijn er 2350 arbeidsmigranten in de gemeenten op de Bevelanden. Ze werken vooral in de land- en tuinbouw en in de voedingsindustrie. Er zijn nu vijftien procent meer arbeidsmigranten werkzaam op de Bevelanden dan dat er wonen. Een deel woont in West-Brabant.

Volgens de gemeenten hebben de bedrijven die arbeidsmigranten inhuren plannen voor het creëren van zo'n 730 huisvestingsplaatsen. Dat is om het tekort van nu op te lossen, slechte woningen te vervangen en om de stijging van de komende jaren op te vangen.

Huisvesting van hoog niveau

Het onderzoeksrapport adviseert ook te kijken naar de wensen van arbeidsmigranten, die worden volgens de onderzoekers namelijk steeds kritischer. Meerdere mensen op één kamer die elkaar niet kennen, is volgens hen niet langer acceptabel. Als bedrijven voldoende arbeidsmigranten willen aantrekken, moet de toekomstige huisvesting van hoog niveau zijn.

Aan de hand van het gepresenteerde onderzoek willen de Bevelandse gemeenten samen regionaal beleid voor de arbeidsmigrantenhuisvesting opstellen.

Deel dit artikel:

Reageren