'Eerste' mosselen opgevist, bodemmosselseizoen 2019 van start

'Eerste' mosselen opgevist, bodemmosselseizoen 2019 van start
'Eerste' mosselen opgevist, bodemmosselseizoen 2019 van start © Omroep Zeeland
Oud-voetballer Jan Boskamp neemt eerste mand mossels in ontvangst bij opening mosselseizoen
Oud-voetballer Jan Boskamp neemt eerste mand mossels in ontvangst bij opening mosselseizoen © Omroep Zeeland
Aanwezig bij de opening is ook oud-voetballer en tv-analist Jan Boskamp. Hij gaf vanmiddag het startsein voor het vertrek van de mosselkaravaan. Die traditie, waarbij tientallen vrachtwagens met mossels uitgezwaaid worden, keert na 16 jaar terug. De vracht met bodemcultuurmosselen rijdt vanuit Zeeland naar verschillende afnemers in België en Nederland.

Bodemcultuurmosselen

Maar eerst ging men onder heel wat journalistieke belangstelling met mosselboot YE100 de Oosterschelde op voor het symbolische vismoment bij de mosselpercelen. Het draait vandaag om de start van het seizoen van de bodemcultuurmosselen. De andere soort, hangcultuurmosselen, zijn vier weken geleden al voor het eerst geoogst.
De vooruitzichten voor het mosselseizoen zijn goed, maar voorman van de Zeeuwse mosselkwekers Addy Risseuw houdt wel nog een slag om de arm als het gaat om het totale volume. Dit omdat de mosselen de komende maanden nog doorgroeien. "Vorig seizoen was de omzet ruim 50 miljoen kilo mosselen. Het zou mooi zijn als we daar dit jaar weer bij in de buurt komen. Maar dat is nog niet zeker."

Hardnekkige fabel

Je hoort mensen soms zeggen dat je mosselen alleen moet eten als de 'r' in de maand zit, maar dat is volgens het Nederlands Mosselbureau een hardnekkige fabel. Mosselen zijn vanaf de start van het seizoen negen maanden lang verkrijgbaar.

Lees ook:

<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>