Kapellenaar krijgt Franse Orde van Verdienste

Kapellenaar Andries Looijen heeft vandaag in Den Haag de Franse Nationale Orde van Verdienste uitgereikt gekregen. Zijn inzet om de Franse soldaten, die in Zeeland vochten in de Tweede Wereldoorlog, te herdenken in het museum Vitality, wordt door de Franse regering met een onderscheiding beloond. En Looijen is nog lang niet klaar: De definitieve plannen voor een nieuw museum in Kapelle zien vandaag ook het daglicht.

Als zevenjarig jongetje raakte Looijen bevriend met Minus Goud, eigenaar van een transportbedrijf in Kapelle, die een hele verzameling van spullen uit de Tweede Wereldoorlog bezat, waaronder een jeep. Door de vriendschap met Goud werd de interesse van Looijen opgewekt en dat resulteerde uiteindelijk in het stichten van een klein oorlogsmuseum aan huis: Vitality.

Vriendschappen

De Franse kant van de geschiedenis van de oorlog komt jaar na jaar terug bij de herdenking op het Franse ereveld bij de begraafplaats in Kapelle. Door de jaren heen begon Looijen vriendschappen op te bouwen met militairen die daadwerkelijk in Nederland en Zeeland gevochten hadden. Zo had hij intensief contact met Donatien Hamon, die gewond raakt in Kapelle in mei 1940 en parachutist Maurice le Noury, die elk jaar de herdenking op het Kapelse ereveld bijwoonde. Beiden zijn inmiddels overleden.

Andries Looijen(r) met militair Maurice le Noury(m) (foto: Omroep Zeeland)

Zijn constante inzet voor het bewaren van de Franse geschiedenis en de aandacht voor de gevallenen die op het ereveld in Kapelle liggen, heeft de Franse regering er toe aangezet om hem de 'Ordre National du Mérite' uit te reiken. Vanavond krijgt Looijen de onderscheiding door de Franse ambassadeur opgespeld in het bijzijn van onder anderen Jan Peter Balkenende.

Nieuw oorlogsmuseum in Kapelle (foto: omroep zeeland)

Memorial Kapelle 40-45

Na het ontvangen van de medaille presenteert Looijen zijn definitieve plannen voor het nieuw te bouwen oorlogsmuseum 'Memorial Kapelle 40-45'. Hij ontvangt daar ook de eerste donaties van bedrijven en hoopt dat Franse bedrijven ook de portemonnee zullen trekken. Gemeente Kapelle heeft, onder voorwaarde, 40.000 euro uitgetrokken. Looijen schat zo'n 3,6 miljoen nodig te hebben.

Het museum wordt dicht tegen het Franse ereveld aangebouwd. De begraven soldaten moeten allemaal een verhaal en een gezicht krijgen in het nieuwe museum.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren