Dit is de kade-inspecteur van de toekomst, een onderwaterrobot.

De kades van Terneuzen zijn de afgelopen dagen geïnspecteerd door een robot. Dat zou sneller en efficiënter moeten gaan dan wanneer duikers de kade-inspectie doen.

De onderwaterrobot heeft twee camera's en verschillende sensoren waarmee hij alles registreert. Terwijl de robot onder water duikt, kijkt iemand op de kade mee op een scherm. "Bij duikers kan dat niet", legt Kars Quist van Asset Insight (het bedrijf achter de robot) uit. "Onze robot kan uren doorgaan zonder pauzes en terwijl hij onderzoek doet, kijken wij mee en analyseren de beelden. Bij duikers duurt dat wat langer."

Een stukje aan de kant

Normaal gesproken wordt het scheepvaartverkeer stilgelegd als de kades moeten worden geïnspecteerd. Maar de robot heeft daar geen last van. "Dat betekent niet dat schepen er gewoon overheen kunnen varen", aldus Quist. "We sturen hem gewoon aan de kant als er een schip aankomt."

Het gaat om een proef van North Sea Port. Binnenkort wordt duidelijk of die proef een vervolg krijgt.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren