Hoe 'crimineel' waren jouw Thoolse voorouders?

Schelden? Een dag cel. Werken op Hemelvaartsdag? Ook een dag cel. Je kan het je nu niet meer voorstellen, maar twee eeuwen geleden werden er op Tholen forse straffen uitgedeeld. Vanaf nu zijn alle gevangenisregisters van het Huis van Bewaring tussen 1830 en 1888 terug te vinden in het digitale archief van Tholen.

Akte van Huis van Bewaring (foto: Omroep Zeeland)

Daar kan je opzoeken of verre voorouders ooit de fout in zijn gegaan. Zo werd in 1867 Jan op den Brouw veroordeeld tot een celstraf van 32 uur. De man uit Sint-Maartensdijk noemde iemand een 'smeerlap'. Dat leverde hem ruim een dag cel op. En de 9-jarige Johannes Verkerke werd in 1874 tot twee dagen cel veroordeeld voor het rapen van veldvruchten.

Of misschien stam jij wel af van Huibrecht Pavias uit Sint-Annaland die een wild dier met zijn klomp doodde en daarvoor zes dagen de cel in moest. Het zijn vergrijpen waar we nu om moeten lachen - denk aan het rapen van schelpen of het gooien van sneeuwballen - maar die in die tijd als ernstige overtredingen werden gezien.

Voorbeelden van straffen:

Niet schoonhouden van straat voor woning: 1 dag
Omhakken boom: 3 dagen
Zoeken van schelpen: 1 dag
Spelen op zondag op openbare weg: 1 dag
Stelen van veldvruchten: 1 dag
Na sluitingstijd in de herberg: 6 dagen
Jagen buiten jachttijd: 3 dagen
Werken op Hemelvaartsdag: 1 dag
Zwemmen in de haven: 1 dag
Gooien van sneeuwballen: 1 dag

Het archief is onderdeel van de vernieuwde website van het gemeentearchief Tholen. Zo is het nu makkelijker om met je mobiel of tablet in het archief te zoeken.

Meer over dit onderwerp:
Tholen archief huis van bewaring
Deel dit artikel:

Reageren