'Unieke duikstek Zilveren Schor mag niet verloren gaan'

Duikersbond NOB strijdt voor het behoud van een bijzondere duiklocatie aan het Veerse Meer. Het gaat om Het Zilveren Schor ten noorden van Arnemuiden. De duikstek staat onder druk door de komst van het luxueuze villapark Harbour Village.

"Duikplaats 84A Het Zilveren Schor is absoluut de mooiste duikstek van het Veerse Meer." Sportduiker Roel van der Mast is actief voor de Deltacommissie van de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB). Hij vertelt dat de veenblokken onder water uniek zijn. "Grote blokken veen zorgen voor flinke hoogteverschillen en dat maakt duiken hier een enorme belevenis."

Krabben en zakpijpen

De veenblokken zijn zichtbaar geworden in de tijd dat het Veerse Meer nog een zeearm was. De stroming schuurde de zachtere bodem rond de harde veenblokken weg. De blokken zorgen niet alleen voor reliëf op de bodem, het krioelt er ook van het onderwaterleven als krabben, zakpijpen, garnalen, grondels en andere soorten.

Duiker bij Het Zilveren Schor (foto: Roel van der Mast)

Maar de duikstek staat onder druk door de bouw van Harbour Village Het Zilveren Schor, een luxueus villapark vlakbij de duikplaats. Het park is bijna klaar, alleen een restaurant en een aanlegsteiger moeten nog worden gebouwd.

Die steiger baart de duikers zorgen. Niet alleen kan een bouwwerk in het water de veenblokken onherstelbaar beschadigen, ook de veiligheid onder water komt in het geding. Duikers en pleziervaart gaan namelijk maar moeilijk samen.

Sportduiker Roel van der Mast gaat te water bij het Zilveren Schor (foto: Omroep Zeeland)

Projectontwikkelaar Frank Wilschut van Harbour Village ziet het probleem ook en heeft het NOB gevraagd een plan te schrijven. In dat plan, dat is geschreven door Van der Mast, wordt geprobeerd rekening te houden met enerzijds de belangen van de huisjeseigenaren en de pleziervaart en anderzijds de duikers.

Reportage van Marcel Decraene over duikplaats Het Zilveren Schor

Een van de oplossingen is het bouwen van een extra lange steiger die de veenblokken niet schaadt. Andere suggesties zijn het maken van een aparte, tweede steiger voor duikers, het scheiden van het duikgebied en het vaargebied en het bouwen van kleedruimtes en picknicktafels voor de duikers.

Enthousiast

Wilschut heeft formeel nog niet gereageerd op het NOB-plan, maar telefonisch is hij enthousiast: "Het plan is hartstikke mooi. Het past helemaal binnen ons gebeuren." Wilschut voorziet geen enkel probleem met de duikers, ook al omdat deze groep voor hem commercieel interessant is: "Daar gaan we zeker uitkomen."

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren