Zeeuwse lijsttrekkers verdeeld over arbeidsmigranten en toeristen

Zeeuwse lijsttrekkers verdeeld over arbeidsmigranten en toeristen
Zeeuwse lijsttrekkers verdeeld over arbeidsmigranten en toeristen © Omroep Zeeland
Lijsttrekkersdebat in De Mythe in Goes...
Met alleen de Zeeuwen redden we het niet.
Anita Pijpelink, lijsttrekker PvdA
Over arbeidsmigranten liepen de meningen sterk uiteen. PVV-voorman Peter van Dijk wil geen voorrang verlenen aan arbeidsmigranten, maar de eigen werklozen aan een baan helpen. Anita Pijpelink van de PvdA en Ton Veraart van D66 waren het eens met de geopperde stelling dat 'zonder migranten de vacatures in Zeeland nooit vervuld kunnen worden'.

Zeeland moet meer inzetten op minder toeristen

De tweede stelling had betrekking op het toerisme, maar was wat ongelukkig geformuleerd. Debatleider, PZC-journalist Ernst Jan Rozendaal, stelde voor om het woord 'meer' te schrappen.
Jo-Annes de Bat, lijsttrekker van het CDA, was het niet eens met de stelling. Over kustbebouwing, een gevoelig onderwerp, zei hij: "Uitbreiding van bestaande vakantieparken is niet meer nodig, vernieuwing wel." Gerwi Temmink van GroenLinks pleitte vooral voor rust langs de kust. Mark Faasse van de Partij voor Zeeland (lijsttrekker Babijn was verhinderd) meende dat Zeeland de zogeheten 'koelboxtoeristen' uit Antwerpen, dagjesmensen, wel kan missen. Maar volgens Kees Bierens van de VVD was dat onzin, omdat 'juist de Vlaamse toerist meer besteedt dan de Duitser of Nederlander'.
Jan Henk Verburg van de ChristenUnie merkte op dat toeristen, die tijdelijk in Zeeland zijn, ook vaste inwoners kunnen worden. "Ik ken genoeg mensen die vanuit een vakantiehuisje - vaak na een scheiding - gingen werken in Zeeland." De zaal reageerde geamuseerd.
Wij hebben goud in handen. Daar moeten we zuinig op zijn.
Ger van Unen, lijsttrekker SP
Jan Henk Verburg, lijsttrekker van de Zeeuwse ChristenUnie
Jan Henk Verburg, lijsttrekker van de Zeeuwse ChristenUnie © Omroep Zeeland
Trees Janssens van de Partij voor de Dieren ziet 'duurzame tiny houses in samenhang met de natuur' wel zitten als aanvulling op het toeristische aanbod in Zeeland en Ger van Unen van de SP waarschuwde tegen drastische recreatieve bouw in de Zeeuwse natuur: "We hebben goud in handen, Daar moeten we zuinig op zijn."

We moeten er genoegen mee nemen dat niet elke plek in Zeeland voor iedereen bereikbaar is.

De derde stelling ging over bereikbaarheid en het openbaar vervoer in Zeeland. Willem Willemse van 50PLUS was het hier roerend mee oneens. Hij wil verbetering van het openbaar vervoer. 65-plussers mogen van hem zelfs gratis met de bus mee.
Meerdere partijen maakten hun plannen voor het openbaar vervoer kenbaar. Dat deed gedeputeerde en SGP-lijsttrekker Harry van der Maas verzuchten dat het openbaar vervoer wel betaalbaar moet blijven. Hij benadrukte dat de reiziger in Zeeland trouwens best tevreden is. Die waardeert het openbaar vervoer met een acht, aldus Van der Maas.
Twaalf van de veertien partijen die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen deden ook mee aan het debat. Forum voor Democratie en Denk waren wel uitgenodigd, maar lieten het afweten.
Politiek verslaggever Marcel Decraene sprak met verschillende politici voor en na het debat...
<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>