Vlaams instituut waarschuwt voor pietermannen aan de kust: 'Alsof je tien wespensteken krijgt'

Het Vlaams Instituut voor de Zee waarschuwt voor het visje pieterman dat steeds vaker voorkomt aan de Belgische en Zeeuwse kust. Het visje met gifstekels verstopt zich overdag in het zand van de branding. Ga je er op staan, dan kan je dat veel pijn bezorgen.

De pieterman. (foto: Peter van der Sluijs)

Onderzoek heeft aangetoond dat er vergeleken met twintig jaar geleden vijf keer zoveel pietermannen in de branding zitten. "De opwarming van het Noordzeewater begunstigt het visje, vandaar dat het alleen maar talrijker is geworden de afgelopen jaren", verklaart Jan Seis, woordvoerder van het Vlaams Instituut voor de Zee.

De visjes zijn 's nachts actief, overdag liggen ze ingegraven in de bodem en zou je dus op zijn gifstekels kunnen gaan staan. "Dat is behoorlijk pijnlijk", zegt Seis. "Men vergelijkt het wel met het effect van tien wespensteken op dezelfde plek. Alles behalve plezant dus."

Wat moet je doen als je op een pieterman bent gaan staan?

Allereerst: voorkomen is beter dan genezen. Seis raadt dan ook aan om waterschoenen te dragen als je de zee in gaat. "Maar als je toch zonder schoenen op zo'n visje gaat staan, steek je voet dan in zo warm mogelijk water", zegt Seis. "Veertig tot vijfenveertig graden, een half uurtje ongeveer. Warmte breekt het gif af voordat het actief wordt."

Jan Seis: aantal pietermannen vervijfvoudigd, let op!

Ook als je twijfelt of het wel om een pieterman ging, kan je volgens Seis beter het zekere voor het onzekere nemen. "Je hoopt misschien dat de pijn vanzelf over zal gaan, maar hoe langer je wacht, hoe slechter het wordt." Hij verwijst naar een vrouw die twee weken geleden in Knokke op een pieterman stapte en in het ziekenhuis belandde.

Meer over dit onderwerp:
Zeeland Noordzee pieterman
Deel dit artikel:

Reageren