Strandwacht pleit voor langzamer varende schepen

De zandzuiger veroorzaakte een hekgol.
De zandzuiger veroorzaakte een hekgol. © Rien Schrier
Wouters: "Als een schip iets langzamer voorbij vaart, zal de golf ook minder sterk zijn. Misschien kost dat vijf minuten van de tijd, maar als we daarmee een veiliger strand kunnen creëren, ben ik voorstander." De strandwachten waarschuwen badgasten gedurende de dag regelmatig voor langsvarende schepen, maar het incident gebeurde gisteravond rond 19.10 uur, ruim een uur na bewakingstijd.
De strandwachten waren op dat moment nog wel op het strand aanwezig, om prullenbakken te legen. Wouters: "Ze hebben daardoor nog assistentie kunnen verlenen. Wij bewaken tot 18.00 uur. Hoelang we bewaken is aan de opdrachtgever (de gemeente, red.), niet aan ons."

'Een soort draaikolk waarin volwassenen niet meer overeind blijven staan'

"De zandzuiger die langs voer begon al water te trekken bij de Gevangentoren, meestal zie je dat pas bij het begin van het Badstrand", zegt Wouters. "Dit was een flinke hekgolf met veel kracht. Het water kwam zowel recht het strand op als vanaf de zijkant, waardoor er een soort draaikolk ontstaat. Dan zie je dat volwassenen daar niet meer in kunnen blijven staan."

Rien Schrier filmde de golf vanuit zijn appartement

De oorzaak? "Het kan liggen aan de snelheid van het schip, maar dat zou je aan de reder moet vragen. Het kan ook aan de diepgang van de boot liggen", zegt Wouters. "Soms komt er een joekel van een schip voorbij, verwacht je een flinke golf en gebeurt er weinig. Soms is het een kleiner bootje en sta je te kijken van de golf die het veroorzaakt. Eigenlijk kan je geen risico nemen en moet je bij ieder schip waarschuwen."
Strandexploitatie Vlissingen over golf Vlissingen