Schip dat hekgolf veroorzaakte, ging te hard; Rijkswaterstaat doet aangifte

Rijkswaterstaat gaat aangifte doen tegen de kapitein van het schip dat gisteravond veel te hard langs het Vlissingse badstrand voer. De golf die dat veroorzaakte, zorgde voor een levensgevaarlijke situatie.

Volgens Rijkswaterstaat voer het schip 13,5 knopen en dat vindt de dienst te snel, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "De vaargeul loopt vlak langs het strand, zeker gisteravond toen het ook nog een keer laag water was. We gaan dus aangifte doen tegen de kapitein van het schip."

Te hard

De Bonny River, een zandzuiger van 160 meter lang, veroorzaakte zondagavond de enorme hekgolf door te hard langs het Badstrand ter hoogte van Boulevard Bankert te varen. Rond 19.10 uur werden verschillende mensen verrast door de golf en enkelen werden zelfs meegesleurd door het water. Twee jongens van 3 en 5 jaar en een ouder iemand zijn voor controle naar het ziekenhuis gebracht.

Zo'n golf door een voorbijvarend schip wordt ook wel een hekgolf genoemd. Hoe sneller het schip vaart, hoe hoger de golf achter het schip kan zijn. De term 'hek' is een andere aanduiding voor de achterkant, achtersteven, van een schip.

In een verklaring uit 2011 van Rijkswaterstaat staat onder meer: "Dat een kapitein de snelheid van zijn schip als 'goed zeemanschap' moet aanpassen zodat geen gevaarlijke golfslag kan ontstaan en er dus geen gevaar voor recreanten op het strand kan ontstaan." Die verklaring uit 2011 geldt voor het Oostgat/Sardijngeul en is ondertekend door Rijkswaterstaat en de Belgische Maritieme Dienstverlening en Kust.

Vaargeul vlakbij

De vaargeul langs het Badstrand loopt vlak langs het strand. Loodsen weten dat ze daar niet te hard mogen varen in verband met de hekgolf die kan ontstaan en de gevaren voor de badgasten die op het strand liggen. Met name kinderen hebben de neiging om achter het wegtrekkende water aan te rennen, waarna ze overvallen worden door de aankomende hekgolf. Dat gaat vaak met een enorme snelheid gepaard.

Hekgolf veroorzaakt gevaarlijke situatie op Badstrand in Vlissingen (foto: Rene Schrier)

De problemen met de sterke golven bij het Badstrand zijn al langer bekend. Zo werd in 2016 een 6-jarig jongetje uit de zee gered na een enorme hekgolf.

'Dat kost vijf minuten'

Ook Tim Wouters van Strandexploitatie Veere, die de Vlissingse stranden beheert, vindt dat er opnieuw gekeken moet worden naar hoe snel schepen langs het Badstrand in Vlissingen mogen varen. "Als een schip iets langzamer voorbij vaart, zal de golf ook minder sterk zijn. Misschien kost dat vijf minuten van de tijd, maar als we daarmee een veiliger strand kunnen creëren, ben ik voorstander", aldus Wouters.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
vlissingen badstrand hekgolf
Deel dit artikel:

Reageren