Eendjes Kwik en Kwak waggelen dagelijks door IJzendijkse schoolgangen

De schooleenden van basisschool De Schuttershoek in Ijzendijke
De schooleenden van basisschool De Schuttershoek in Ijzendijke © Omroep Zeeland
Jannick, één van de leerlingen, heeft de eendjes al gelijk een naam gegeven: "Kwik en Kwak. Je weet wel, die neefjes van Donald Duck heten ook zo." De eenden komen bijna iedere dag even langs. Alleen vandaag spijbelden ze en zaten ze bij de buurvrouw in de tuin.

Aangereden

Wout springt van het klimrek. "Morgen komen ze vast wel weer hoor. De eenden werden een tijdje geleden bijna aangereden door een fietser en toen hebben wij ze opgevangen. We hebben ze toen verzorgd en eten gegeven. Ik denk dat ze daarom nu bijna iedere dag langs komen."
Eenden op school
Toch zijn niet alle leerlingen zijn blij met de diertjes op het plein. "Soms zijn ze echt irritant. Dan willen we steppen over het schoolplein en dan lopen de eenden in de weg. Ze gaan niet aan de kant, dus dan moeten wij iedere keer uitwijken", vertelt Noah. En ook Tess is niet altijd vrolijk als ze de twee witte waggelaars weer het schoolplein op ziet komen. "Soms pakken ze je eten af. En ik heb ze wel eens een bloemetje te eten gegeven en toen beet er één in mijn vinger."

Afgestoten

De twee leergierige eenden horen eigenlijk bij de twintig eenden uit de tuin van de buurvrouw. "Omdat het broedseizoen was, zonderden deze twee witte eendjes zich af", weet de buurvrouw. "Dat duurde alleen zo lang dat de groep de twee niet meer herkende en hen heeft verstoten. Vandaar dat ze nu op school, maar ook door de tuinen van IJzendijke lopen."