Miljoenen voor verbetering Zeeuws techniekonderwijs

Zeeuwse scholen krijgen 9,6 miljoen euro voor het verbeteren van het techniekonderwijs. Het geld wordt verdeeld onder vmbo-scholen, mbo's en bedrijven, meldt het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Net als andere regio's in het land kampt Zeeland met een personeelstekort in de techniek. De extra bijdrage van het Rijk moet daar iets aan doen.

Technische opleiding (foto: ANP)

Guus Hagt, rector van Stedelijke Scholengemeenschap Nehalennia vindt het een mooi bedrag, maar zegt dat het wel gedeeld moet worden met twintig scholen. "Met het geld kunnen we niet alleen technisch personeel aantrekken, maar ook het onderwijs weer op niveau brengen", vertelt de rector in het radioprogramma Zeeland wordt Wakker.

Bedrijfsleven en onderwijs combineren

De rector hoopt dat scholen het werken in het onderwijs aantrekkelijker kunnen maken. "Omdat er zoveel technisch personeel wordt gevraagd, gaan docenten nog eerder de kant van het bedrijfsleven op dan andersom. Wij moeten het werken in het onderwijs aantrekkelijk zien te maken." Hagt denkt daarbij aan hybride opleidingen, waarbij mensen het bedrijfsleven en onderwijs combineren.

Het extra geld bezorgt Hagt ook wel een dilemma. "We zetten in op techniek terwijl horeca en zorg in Zeeland ook schreeuwen om mensen. We moeten sowieso de aandacht verdelen."

In totaal dienden 78 regio's in Nederland plannen in. 45 regio's verdelen een bedrag van ruim 231 miljoen euro.

Guus Hagt hoopt dat scholen meer technisch personeel aan kunnen trekken

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Onderwijs techniek vmbo mbo
Deel dit artikel:

Reageren