Provincie: geen uitnodiging voor Poetin bij Slag om de Schelde

Nee, de provincie Zeeland gaat zich niet inspannen voor een uitnodiging aan de Russische regering voor de 75e herdenking van de Slag om de Schelde op 31 augustus in Terneuzen. Dat antwoorden de Gedeputeerde Staten op schriftelijke vragen van de Statenfractie van Forum voor Democratie.

Russische president Poetin in 2014. (foto: ANP)

Voor het evenement op 31 augustus is afgesproken dat de staatshoofden van de landen, die daadwerkelijk een bijdrage hebben geleverd aan de Slag om de Schelde, uitgenodigd worden door minister-president Rutte. Van de andere geallieerde landen zijn de ambassadeurs uitgenodigd. Behalve Rusland zijn dat bijvoorbeeld ook Australië en Nieuw-Zeeland.

Niet lobbyen

De provincie gaat niet over de uitnodigingen en wil ook niet lobbyen bij de regering om alsnog een uitnodiging voor Poetin te regelen. "De regering kent alle overwegingen en heeft hierin keuzes gemaakt in overeenstemming met de vigerende afspraken in het diplomatiek verkeer", schrijven GS.

Forum voor Democratie vond dat het staatshoofd van Rusland ook uitgenodigd moest worden in Terneuzen en stelde daarom schriftelijke vragen aan de provincie. "De herdenking van de Slag om de Schelde is immers ook het startsein voor de nationale 75-jarige herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog", aldus FvD.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Zeeland Slag om de Schelde Rusland Poetin
Deel dit artikel:

Reageren