Potvis Pieter hangt in vol ornaat in Terra Maris

Het skelet van potvis Pieter Zeeman is vanaf vandaag in zijn geheel te zien in museum Terra Maris. Het dier spoelde eind 2017 aan bij Domburg, daarna werd hij geprepareerd bij Naturalis in Leiden en teruggebracht naar Oostkapelle.

Kinderen van basisschool de Lispeltuut uit Oostkapelle waren de eerste bezoekers van de tentoonstelling 'Van potvis tot petfles'. Leerling Lotte Moelker was erg onder de indruk: "Wat is 'ie groot."

Gestrand door honger

Op vrijdag 1 december 2017 spoelde de potvis van 13,5 meter aan op het strand van Domburg. Uit onderzoek bleek dat het dier door honger strandde en om het leven kwam. Vermoedelijk was het dier verdwaald en kon het in de Noordzee nauwelijks voedsel vinden. Nog geen week na de stranding liet Terra Maris weten dat het de overblijfselen van het zoogdier graag tentoon zou willen stellen, in het museum op vijf kilometer van de vindplaats.

Naturalis

Dat had wat voeten in aarde, want net als bij andere zeezoogdieren die in Nederland aanspoelen, werden de stoffelijke resten eigendom van museum en onderzoeksinstituut Naturalis in Leiden. Uiteindelijk kreeg Terra Maris toestemming om het skelet voor de komende drie jaar tentoon te stellen. Sinds begin dit jaar wordt het skelet van Pieter botje voor botje naar Domburg gebracht en in elkaar gezet.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
potvis terra maris van potvis tot petfles
Deel dit artikel:

Reageren