Wordt de herdenking van de Slag om de Schelde een dag langer?

De provincie onderzoekt of de grote herdenking van de Slag om de Schelde eind augustus in Terneuzen een dag langer kan duren. Op die manier kunnen meer mensen het evenement bezoeken waardoor zowel Zeeland als het belang van de Slag om de Schelde nog beter op de kaart worden gezet. Er hangt wel een prijskaartje aan: 50.000 euro.

Situatieschets van vlootparade op Westerschelde tijdens herdenking Slag om de Schelde in Terneuzen (foto: Nationaal comité 4 en 5 mei)

Het evenement staat nu gepland voor zaterdag 31 augustus in Terneuzen met een grote herdenking en een live uitzending van de NOS op televisie. Volgens de provincie willen zowel het publiek als de drie organisatoren - de provincie, het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de gemeente Terneuzen - graag een extra dag op zondag.

Niet alleen om de boodschap beter te verspreiden, maar ook om de grote uitgaven voor het evenement te kunnen rechtvaardigen: "Als het evenement een extra dag kan worden opengesteld wordt de investering in de bewustwording van de Slag om de Schelde en de imagoversterking van Zeeland beter verantwoord", zo schrijft commissaris van de Koning Han Polman aan de Provinciale Staten.

Waarom zo'n grote viering in Terneuzen?

Op 31 augustus is Terneuzen het toneel van de landelijke aftrap van de viering 75 jaar vrijheid én de start van de herdenking van de Slag om de Schelde. De bevrijding van de Scheldemonding, om de bevoorrading van de geallieerde troepen via de haven van Antwerpen mogelijk te maken, was een van de zwaarste operaties uit de Tweede Wereldoorlog en luidde het einde van de oorlog in. De Slag om de Schelde kostte bijna 10.000 mensen het leven, waaronder 2283 burgers.

En wat gebeurt er dan op 31 augustus?

Behalve de herdenking, die ook deels wordt uitgezonden door de NOS, wordt er ook een Vrijheidsboulevard ingericht, vaart er een vlootparade op de Westerschelde en komt er een internationale film over de slag. De provincie verwacht tijdens het formele programma op 31 augustus ruim 700 prominenten en gasten te verwelkomen, waaronder zo'n 130 jongeren uit Zeeland.

"Wij zien het startmoment van 75 jaar Vrijheid/Slag om de Schelde als een unieke kans om nationaal en internationaal de aandacht te vestigen op de strategische positie van Zeeland, en de betekenis van de Slag om de Schelde voor de bevrijding van Zuid-Nederland", aldus Polman.

Veteranen als eregasten

In de brief staat ook dat de geallieerde landen die betrokken waren bij de Slag om de Schelde inmiddels zijn uitgenodigd. Andere landen die betrokken zijn bij de bevrijding van Nederland, zoals Rusland, zijn op ambassadeursniveau uitgenodigd. Ook sturen de geallieerde landen veteranen die daadwerkelijk in de Slag om de Schelde hebben meegevochten. Zij zijn op 31 augustus de eregasten.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Zeeland Slag om de Schelde herdenking 1944
Deel dit artikel:

Reageren