Verkoop havenappartementen Breskens start, ondanks uitstel Raad van State

In Breskens is de verkoop gestart van 39 luxe appartementen, de eerste fase van het nieuwe havengebied. Toch is nog steeds niet zeker of die nieuwe haven er daadwerkelijk komt; de Raad van State moet nog uitspraak doen over de bouwplannen.

Sinds deze week staan in de haven van Breskens verkoopborden voor de eerste reeks appartementen (foto: Jan Albregtse)

Maandag informeerde de Raad van State de betrokkenen in deze zaak dat de uitspraak langer op zich laat wachten. Diezelfde dag begon projectontwikkelaar Van der Poel met de verkoop van de eerste appartementen. Die verkoop gaat tot nu toe voortvarend, van de 39 appartementen zijn er al 16 verkocht.

Volgens Ron van Pamelen, directeur bij Van der Poel, staat het besluit om te starten met de verkoop los van de procedure bij de Raad van State. De bezwaren die daar nog liggen, gaan volgens hem over andere delen van het plan, namelijk de vismijn en de appartementen op de Middenhavendam. Voor de locatie waar de eerste appartementen komen, de Westhavendam, zouden geen bezwaren zijn.

Uitstel oordeel Raad van State

De plannen voor een flinke metamorfose van het havengebied in Breskens stammen inmiddels uit 2015. In 2016 zette de Raad van State er al een streep door, waarna de gemeente Sluis opnieuw naar de tekentafel ging. Resultaat was een nieuw bestemmingsplan dat opnieuw bij de Raad van State belandde.

In mei vond daar de zitting plaats, maar de uitspraak laat voorlopig op zich wachten. De gebruikelijke termijn van zes weken is verlengd met nog eens zes weken.

Een impressie van het nieuwe havengebied in Breskens (foto: Arcas Architecten)

Volgens het Masterplan Havengebied Breskens komt er onder andere een zogenoemde visserij-experience met een kotter op het dak, een nieuwe vismijn en een zeezeilcentrum. De jachthaven verhuist voor een deel naar de vissershaven en wordt uitgebreid met honderd ligplaatsen. Ook komen er maximaal 460 appartementen en 2500 vierkante meter horeca.

Impressie van appartementengebouw Pharos I in de haven van Breskens (foto: Aannemersbedrijf Van der Poel)

De eerste fase appartementen, het gebouw Pharos Residence I, is sinds maandag in de verkoop. Op de website zijn de appartementen te bekijken en is te zien welke nog beschikbaar zijn. Voor een relatief klein appartement op de eerste verdieping betaalt men minimaal 440.000 euro en de vraagprijzen voor de appartementen op de zesde verdieping liggen tussen de 524.000 en 710.000 euro. Van de drie penthouses op de zevende verdieping, die al verkocht zijn, is de prijs niet meer zichtbaar.

Bouwen voor eind 2019

Wanneer daadwerkelijk begonnen kan worden met de bouw, hangt af van de uitspraak van de Raad van State. Van der Poel hoopt dat er eind augustus duidelijkheid is en gestart kan worden met de sloop van de verpauperde gebouwen in de haven. Nog voor het eind van dit jaar wil de aannemer beginnen met de bouw van de eerste appartementen en het nieuwe viscentrum.

Impressie van appartementecomplex Pharos in de haven van Breskens (foto: Aannemersbedrijf Van der Poel)

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren