'Noord-Beveland alleen zelfstandig met hulp van andere gemeentes'

Natuurlijk kan de kleine gemeente Noord-Beveland zelfstandig blijven. Maar dat kan alleen als Noord-Beveland nog intensiever gaat samenwerken met de omliggende gemeenten. Een duidelijke boodschap van commissaris van de Koning Han Polman.

Waarnemend burgemeester Letty Demmers overhandigt profielschets voor nieuwe burgemeester aan commissaris van de Koning Han Polman (foto: Omroep Zeeland)

Polman was donderdagavond op bezoek in het gemeentehuis van Noord-Beveland in Wissenkerke. Daar nam hij uit handen van waarnemend burgemeester Letty Demmers de profielschets in ontvangst voor een nieuwe burgemeester. Demmers is waarnemer in Noord-Beveland, sinds Marcel Delhez vorig jaar na ruim drie jaar alweer vertrok uit Noord-Beveland.

Maar de inwoners van Noord-Beveland voelen niets voor een herindeling.Tijdens een aantal bewonersavonden over de toekomst van het eiland, gaven de aanwezigen volgens Letty Demmers duidelijk aan zelfstandig te willen blijven. "Ze wijzen op de eigenheid van het eiland. Ze willen zelf de regie houden."

Van die eigen regie kan maar deels sprake zijn, benadrukte commissaris van de Koning Han Polman. "Je kunt als kleine gemeente alleen blijven bestaan als je intensief samenwerkt met andere gemeentes, om de krachten te bundelen." Polman doelde daarmee onder meer op complexe zorgtaken die vanuit het Rijk naar gemeentes zijn overgeheveld.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren