Anne Terpstra rijdt naar historische zege in Andorra

Anne Terpstra uit Zierikzee heeft bij de wereldbeker mountainbike in Andorra een historische zege geboekt. Ze is de eerste Nederlandse vrouw ooit die een wereldbekerwedstrijd wint. Terpstra was in Vallnord te sterk voor de Zwitserse Jolanda Neff en de Oekraïense Yana Belomoina.

Anne Terpstra schrijft geschiedenis in het Andorraanse Vallnord (foto: Orange Pictures)

Terpstra ging al vroeg in de wedstrijd op zoek naar een voorsprong, maar wist de Française Pauline Ferrard-Prévot in eerste instantie niet van zich af te schudden. Toch kon ze het tempo van Terpstra halverwege de koers niet meer bijhouden. Met nog twee ronden te gaan had Terpstra een voorsprong van twintig seconden op de Française. Uit de achtergrond kwam Jolanda Neff echter aanzetten, die even later ook aansluiting zocht met de Zeeuwse.

Tweestrijd of niet?

De twee dames leken af te stevenen op een sprint-a-deux, maar toch lukte het Terpstra om met een sterke demarrage de Zwitserse achter te laten. In een kort tijdsbestek liep ze uit naar een voorsprong van zeventien seconden en die gaf ze ook niet meer uit handen. Uiteindelijk finishte Terpstra solo en liet ze Europees kampioene Neff achter zich. Het brons ging naar de Oekraïense Belomoina.

Goud voor Nederland

De zege van Terpstra betekende het eerste Nederlandse succes ooit bij de vrouwen in de wereldbeker mountainbike. De vijfvoudig Nederlands kampioene schrijft daarmee geschiedenis.

Meer over dit onderwerp:
Anne Terpstra Mountainbike Vallnord
Deel dit artikel:

Reageren