Steekwerend vest voor ambulancemedewerkers Terneuzen

Medewerkers van de ambulancezorg in Zeeuws-Vlaanderen hebben vanaf vandaag speciale vesten, die ze beschermen tegen kogels, steekpartijen en glasscherven. "We zijn er blij mee", aldus ambulanceverpleegkundige Maris Kuijper. "Er zijn echt wel situaties te bedenken waarvan we zeggen: ik ben toch blij dat ik zo'n vest heb."

Kuijper kreeg een aantal jaren geleden zelf te maken met agressie. "Hij probeerde mij te steken terwijl ik aan het werk was. Dat lukte niet, maar hij heeft me daarna wel in mijn gezicht geslagen. Toen had ik dat best vest kunnen gebruiken."

Eind vorig jaar adviseerde Ambulancezorg Nederland ambulanceverpleegkundigen beschermende kleding te dragen. Dat advies had vooral te maken met een mogelijke terreurdreiging, waarbij mogelijk extreem geweld komt kijken. De hulpverleners zelf geven aan dat ze de vesten vooral zullen dragen als ze te maken krijgen met zaken als agressie en verwarde personen.

Volgens woordvoerder René Maas van Zorgsaam komt het best vaak voor dat een verwarde persoon door het lint gaat. "Daarom krijgen alle ambulancemedewerkers een eigen vest om zich te kunnen beschermen." Afgelopen juni werd nog een man uit Sint-Maartensdijk opgepakt die een ambulancemedewerker mishandelde die hulp probeerde te verlenen. Medewerkers hoeven niet altijd het vest aan. Ze mogen zelf bepalen wanneer ze het nodig vinden.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren