Zeeuwse saxofoonbouwer wil de hele wereld veroveren

Wat ooit begon als hobby in een schuur achter zijn huis, is voor de Middelburgse saxofoonbouwer Jurjen de Quelery inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig bedrijf. Met zijn eigen merk saxofoons weet hij over de hele wereld artiesten warm te maken om op een De Quelery te gaan blazen.

Relatief laat, op zijn 27e in 2004, begon bij De Quelery de liefde voor de saxofoon op te bloeien. Niet alleen de klank van het instrument, maar ook de fijne mechanica van de toetsen zette hem aan om niet alleen te gaan blazen, maar ook te gaan repareren. Al snel werd in de schuur een ateliertje ingericht en van daaruit wisten steeds meer muzikanten hun weg naar De Quelery te vinden.

3D printer

Reparatie werd aangevuld met bouwen en er kwamen drie werknemers bij. Naarmate de productie toenam werd er ook steeds meer apparatuur aangeschaft, zoals een 3D printer voor het fabriceren van onderdelen.

Eigen gebouwde saxofoons van De Quelery (foto: omroep zeeland)

In 2017 bleek de zaak uit het welbekende jasje gegroeid te zijn en verhuisde de Quelery naar een loods op industriegebied Vrijburg tussen Middelburg en Vlissingen. Daar worden nu ook andere blaasinstrumenten gemaakt, zoals Ierse fluiten en trompetten. Die gaan via internet de hele wereld over.

Golden Earring

Onder de gebruikers van de saxofoons zijn Nederlandse grootheden zoals Boris van der Lek, de saxofonist van Golden Earring en Jules Deelder. Ook is De Quelery bezig met een grote naam op trompetgebied, maar wie dat is wil hij nog niet zeggen.

Jurjen de Quelery speelt op zijn eigen gebouwde saxofoon (foto: omroep zeeland)

Ook al heeft de saxofoonbouwer nu de ruimte in de loods, hij wil eigenlijk best nog wel wat groter: "Als ik met mijn kinderen hier een stukje terug langs die lege garage rijd, zeg ik altijd voor de grap dat die showroom op een dag vol komt te hangen met De Quelery's instrumenten. Ik ben nog lang niet klaar."

Meer over dit onderwerp:
saxofoon Jurjen de Quelery
Deel dit artikel:

Reageren