Anthony van Assche: van topturner naar (top)trainer

De turncarrière van Anthony van Assche uit Sas van Gent heeft een andere wending gekregen. Nadat hij vorig jaar ineens stopte als topturner is hij nu trainer. Van Assche leert nu bij Delta Sport in Zierikzee de turntalenten de kneepjes van de sport.

Dat Van Assche trainer zou worden stond al langer vast. Dat hij het nu al is, was misschien niet helemaal de planning. Vanwege blessures stopte hij eind 2018 abrupt met zijn topsportcarrière. "Elf jaar geleden wist ik al dat ik trainer wilde worden", zegt Van Assche. "Ik ben niet echt een type die stil kan zitten, dus een kantoorbaan is niks voor mij."

Van Assche haalde via de turnbond de afgelopen tijd de nodige diploma's en keerde terug naar Zeeland. "De faciliteiten bij Delta Sport zijn echt goed. Ik hoop hier de komende tijd ook echt wat op te bouwen." Ook bij de vereniging zijn ze blij met het aantrekken van Van Assche als trainer. "Hij is heel technisch en het is een voordeel dat hij uit de praktijk komt", zegt Delta Sport-voorzitter Kees Verkerke. "Hij is sociaal en communiceert heel goed met de andere trainers."

Oud-topturner Anthony van Assche is nu trainer bij Delta Sport in Zierikzee (foto: Omroep Zeeland)

Oplossingen

Ook de leerlingen zijn tevreden over hun nieuwe trainer. "Hij geeft vaak oplossingen waar je dan mee aan de slag kan", zegt een van de leerlingen. "Daarna lukt het altijd veel beter dus dat is wel fijn."

"Ik wil geen overdreven strenge trainer zijn", vertelt Van Assche. "Ik ben ervan overtuigd dat het uit jezelf moet komen, Ik wil je best even pushen, maar als ik na een paar trainingen merk dat je het niet zelf wil, dan ga ik liever met iemand anders aan de slag."

Ambities

Van Assche turnde zelf op zeven EK's, zes WK's en veroverde diverse Nederlandse titels. Toch had hij nog één droom: de Olympische Spelen. Die haalde hij niet, maar dat geeft hem niet het gevoel dat hij dat nu per se als trainer wil halen. "Vroeger wel, toen wilde ik bondscoach worden van het Nederlandse team. Nu heb ik dat niet meer zo. Nu wil ik graag lang bij Delta Sport blijven en hier iets moois neerzetten."

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
turnen Anthony van Assche turnsport Delta Sport
Deel dit artikel:

Reageren