Sluizen Terneuzen deels gestremd vanwege droogte in België

Oostsluis Terneuzen
Oostsluis Terneuzen © Omroep Zeeland
De Oost- en Middensluis zijn een keer per dag rond laag water op de Westerschelde gestremd. Zo wordt voorkomen dat er te veel zoet kanaalwater verloren gaat bij een schutting. Het waterpeil op het kanaal schommelt nu rond de 195 cm boven NAP, maar dat zou rond de 215 cm boven NAP moeten zijn.

Stremming vrijdag

Per dag wordt besloten hoe lang de stremmingen nog nodig zijn. Morgen is de Oostsluis tussen 03.00 uur 's nachts en 07.00 uur gestremd. De Middensluis is langer gestremd. Die sluis is tussen 01.00 uur 's nachts en 08.00 uur niet beschikbaar voor de scheepvaart.
Rijkswaterstaat verwacht wel 'wat hinder' voor het scheepvaartverkeer, maar niet 'dramatisch'. Schepen die door een de sluizen willen, worden ingepland. Zodoende kan er volgens woordvoerder Edwin de Feijter om de stremmingen heen worden gepland. Daarnaast blijft de Westsluis beschikbaar en kan die volop worden gebruikt, waarmee een eventuele wachtrij kan worden weggewerkt.

Geen regen

Wanneer de stremmingsmaatregelen kunnen worden opgeheven is afwachten. Zolang er geen regen van betekenis valt in België en Frankrijk waarmee het kanaal op peil kan worden gehouden, blijven de maatregelen van kracht en misschien uitgebreid.
<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>