Jeugdinstelling De Vliethoeve in Kortgene staat in de verkoop

Jeugdinstelling De Vliethoeve in Kortgene krijgt een andere eigenaar. De huidige beheerder, Juzt, heeft geldproblemen en wil versneld van zijn opvangadressen af. De Vliethoeve moet eind dit jaar al verkocht zijn, of geschonken aan een andere jeugdzorginstelling.

Jeugdzorginstelling De Vliethoeve in Kortgene krijgt een nieuwe eigenaar (foto: Omroep Zeeland)

Locatiemanager Mariska Luiten verwacht dat er weinig gaat veranderen als het gaat om de zorgverlening. Wie de nieuwe eigenaar wordt is nog niet bekend. Luiten verwacht dat de werknemers hun baan kunnen behouden.

Gesloten

De Vliethoeve in Kortgene biedt gesloten jeugdzorg aan jongeren met ernstige gedragsproblemen. De jeugdinstelling is het enige 24-uurszorg-verblijf voor jongeren met ernstige gedragsproblemen in Zeeland. Op het terrein aan de Galgendijk in Kortgene worden jongeren opgevangen die tijdelijk niet meer thuis kunnen wonen.

Onrust in het verleden

In het verleden was er sprake van problemen bij de instelling. Dat speelde met name in 2016. Personeel stuurde toen een brandbrief waarin stond dat er zorgen waren over de veiligheid van de jongeren en de medewerkers. De personeelsleden uitten toen ook twijfels over het beleid van Juzt, maar hadden er wel begrip voor dat hun werkgever het moeilijk had door bezuinigingen en veranderingen in de zorg die het Rijk heeft opgelegd. Nadat maatregelen waren genomen keerde de rust terug.

Hulp

Jutz krijgt financiële hulp van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Het geld is bedoeld om de afbouw van de organisatie mogelijk te maken. Het ministerie is bereid om maximaal 3 miljoen euro tijdelijke steun te geven, schrijft de minister aan de Kamer. Ook wil hij helpen met de hypotheek en maakt hij een half miljoen vrij voor projectondersteuning. Juzt stond al sinds 2016 onder verscherpt toezicht van de gezondheidsinspectie wegens de vele bestuurswisselingen, financiële problemen bij de instelling en meerdere reorganisaties.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Kortgene Vliethoeve
Deel dit artikel:

Reageren