OM: Zeeuws bedrijf betrokken bij grootschalige witwaspraktijken

Een Zeeuws landbouwbedrijf heeft volgens het Openbaar Ministerie meegewerkt aan grootschalige witwaspraktijken in de agrarische sector. De FIOD en politie hebben deze en vorige week doorzoekingen gedaan bij drie Nederlandse aardappel- en uienhandelaren. Het gaat om handelaren uit Zeeland en Noord-Holland. Het OM heeft niet bekendgemaakt om welk Zeeuws bedrijf het gaat.

Uien (foto: OZ)

Bij de onderzochte bedrijven is de administratie in beslag genomen. De recherche zal dit verder gaan onderzoeken, waarna de directies van de bedrijven worden verhoord.

Uit het onderzoek blijkt dat de export van aardappelen en uien naar West-Afrika, niet via de bank, maar met contant geld wordt afgerekend. Ondergrondse bankiers en geldkoeriers zouden in boodschappentassen tientallen miljoenen euro's afleveren bij Nederlandse handelaren. Daarmee zouden de Nederlandse handelaren mee kunnen werken aan het witwassen van crimineel geld. Het gaat om een bedrag van 150 miljoen euro in de periode 2014 tot begin dit jaar.

Bedragen vanaf 10.000 euro melden

Handelaren in Nederland zijn volgens de anti-witwaswet verplicht om contante betalingen vanaf 10.000 euro te melden. De handelaren zeggen dat ze de contante geldbedragen hebben geaccepteerd, omdat er geen goedwerkend bancair systeem zou zijn met landen als Mauritanië.

Nederland is volgens het Openbaar Ministerie aantrekkelijk voor criminelen om contant geld wit te wassen, omdat er geen beperkingen zijn in betalingen met contant geld, in tegenstelling tot bijvoorbeeld België, Frankrijk en Spanje.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren