Actiegroep EMK start petitie tegen windmolenparken op zee

Actiegroep Eendracht Maakt Kracht (EMK) is een petitie gestart tegen windmolenparken op de Noordzee. Volgens de actiegroep zijn de windmolens onder meer slecht voor de bodem- en stromingstructuur waardoor vissen geen voedsel meer kunnen vinden.

"Windmolens maken onze zee kapot", is het motto van de petitie. Behalve dat de molens slecht zijn voor de voedselvoorziening van vissen zorgen ze ook voor geluidoverlast. Het plaatsen van de onderstellen van de windmolens gaat gepaard met hevig lawaai van heien en de draaiende wieken veroorzaken een infrasoon geluid waar de vissen niet goed tegen kunnen. Ook het vissen op wilde vis verdwijnt volgens de actiegroep, omdat de visgronden verdwijnen door de vele parken.

Windmolenparken op zee zijn volgens EMK slecht voor de vissen en daarom ook slecht voor de vissers (foto: Omroep Zeeland)

EMK wijst ook op de magnetische velden rondom de kabels in de zeebodem die de opgewekte stroom naar het vaste land brengen. Sommige vissen, zoals haaien en roggen, zouden niet over zo'n magnetisch veld durven zwemmen. Ook de massaliteit van de windmolens op zee, volgens EMK zo groot als Nederland, zal voor de scheepvaart voor gevaarlijke situaties leiden met aanvaringen en milieurampen tot gevolg, aldus de petitie.

Inmiddels is de petitie een kleine duizend keer ondertekend.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren