Tweede herdenkingsdag van de Slag om de Schelde geschrapt

Het provinciebestuur ziet af van een tweede herdenkingsdag van de Slag om de Schelde. De slag wordt samen met de viering van 75 jaar vrijheid herdacht op 31 augustus in Terneuzen. De provincie wilde een tweede dag toevoegen aan het programma, maar laat nu weten dat dit niet haalbaar is vanwege de organisatorische en financiële consequenties.

De landing van geallieerden op de Walcherse kust (foto: Omroep Zeeland)

Een tweede dag grootschalige aandacht voor de Slag om de Schelde had als doel om deze slag nog beter op de kaart te zetten bij een groot publiek. Tot dusver is de strijd om de vrije toegang van de haven van Antwerpen onderbelicht gebleven in de geschiedschrijving. Terwijl deze van groot strategisch belang was voor het verdere verloop van de Tweede Wereldoorlog.

Op het prijskaartje voor deze dag prijkte een bedrag van 50.000 euro. Nu blijkt dat een te grote hobbel om te nemen, meldt de provincie in een persbericht.

In plaats van een tweede herdenkingsdag wil de provincie een reizende expositie samenstellen over de Slag om de Schelde en de bevrijding van Zuid-Nederland. Centraal in deze expositie staan de vele foto's, historische stukken en filmmateriaal, die zijn verzameld voor een expositie om 31 augustus. Wat de provincie betreft gaat die expositie daarna op reis door Zeeland en Noord-Brabant.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Slag om de Schelde herdenking tweede dag
Deel dit artikel:

Reageren