CDA grootste partij in Zeeland, Forum voor Democratie in één klap derde

Het CDA is na de Provinciale Statenverkiezingen de grootste partij van Zeeland en komt uit op zeven zetels. SGP is met vijf zetels de tweede partij van de provincie. Nieuwkomer Forum voor Democratie pakt met iets minder stemmen ook vijf zetels en is daarmee in één klap de derde partij van Zeeland. De VVD verloor twee zetels en is nu even groot als de PvdA die stabiel bleef op vier zetels. De opkomst was met 59,2 procent nooit zo hoog sinds de Provinciale Statenverkiezingen in 1987.
Gespannen gezichten bij het tellen van de stemmen in Middelburg
Gespannen gezichten bij het tellen van de stemmen in Middelburg © Omroep Zeeland
CDA, SGP, PvdA en VVD die nu het dagelijks bestuur van de provincie vormen, houden samen precies 20 zetels over, dus een krappe meerderheid in de staten, die 39 zetels telt.

Dit wordt de zetelverdeling, op basis van de voorlopige uitslag:

CDA 7 zetels +1
SGP 5 zetels -1
FvD 5 zetels +5
VVD 4 zetels -2
PvdA 4 zetels 0
SP 2 zetels -2
PVV 2 zetels -2
GL 2 zetels +1
CU 2 zetels 0
50+ 2 zetels +1
PvZ 2 zetels +1
PvdD 1 zetel +1
D66 1 zetel -2
Denk 0 zetel 0
Dit is de volledige uitslag in percentages (ook voorlopig):
Maar toch wil CDA-lijsttrekker Jo-Annes de Bat niet de collegevorming met een snelle klap af doen. "Alle partijen moeten bij de collegevorming betrokken worden" zei hij. Het CDA zal als grootste partij zal de informateur leveren.
Bij de verkiezingen in 2015 haalde het CDA zes zetels. Dit jaar kwam de partij bij acht Zeeuwse gemeenten als winnaar uit de bus. In Reimerswaal en Tholen is de SGP het grootst, in de gemeente Schouwen-Duiveland de VVD, in de gemeente Sluis kozen de meeste mensen voor Partij voor Zeeland en in Vlissingen voor Forum voor Democratie.

Kaart

Bekijk op de kaart van Zeeland hoe alle partijen het in iedere gemeente hebben gedaan.
Harry van der Maas van de SGP toonde zich niet ontevreden met het verlies van een zetel. De partij gaat van zes naar vijf. Van der Maas zei dat meer dan 20.000 Zeeuwen op de SGP stemden en dat waren er volgens hem nog nooit zoveel. "Helaas zie je dat door de hoge opkomst niet terug in het aantal zetels."
De lijsttrekker van Forum van Democratie was tijdens de uitslagenavond niet op het Abdijplein in Middelburg. Robert Brunke, nummer drie op de lijst zei dat de uitslag een afspiegeling van de landelijke verhoudingen is. Brunke kon nog niet zeggen wat de partij Zeeland te bieden heeft. "Daar kan ik helemaal niet over uitweiden. Dat kan de lijsttrekker vertellen na de verkiezingen."