WK Splash: oefendag voor jonge zeilers

Deelnemers aan het wereldkampioenschap Splash 2019 konden zondag oefenen op de Oosterschelde bij Kamperland. Het is de eerste keer dat dit WK in Zeeland plaatsvindt. De organisatie omschrijft de Oosterschelde als: "een toplocatie waar alles bij elkaar komt: ervaring, tactiek, techniek, de juiste hoek, wind en stroming".

Er doen honderd zeilers mee, het overgrote deel in de leeftijdsklasse tot en met 21 jaar. Dit jaar geen zeilers van buiten Europa, de meesten zijn Nederlands maar er zijn ook Zwitsers, Belgen, Tsjechen en Duitsers bij. Het gaat om een open kampioenschap; er waren geen kwalificatiewedstrijden.

Weinig wind

Volgens de organisatie staan er veel jonge talenten op de deelnemerslijst, zoals Jules van Raaij uit Bergen op Zoom. De 16-jarige zeiler die vaak op de Zeeuwse wateren zeilt denkt dat het een "mooi kampioenschap" gaat worden, ondanks dat de weerberichten niet zo veel wind voorspellen. "Als het maar waait en dan de zon erbij. Het wordt vast een gezellige week."

Jonge zeilers oefenen voor WK Splash

Twee jaar geleden vond dit WK plaats op het IJsselmeer. Volgens Paul de Heus van de Splash Klasse Organisatie Nederland is de Oosterschelde een plek die een extra uitdaging biedt, namelijk de stroming.

Het is de eerste keer dat het WK Splash in Zeeland plaats vindt (foto: Omroep Zeeland)

Populaire eenmansboot

De Splash is een snelle eenmans zeilboot. De Splash Blue (met het blauwe zeilteken) is er voor zeilers tot 21 jaar; de Splash Red (met het rode zeilteken) kent geen leeftijdsgrens.

De Splash Klasse Organisatie Nederland (SKON) telt zo'n 300 leden en is na de Optimistklasse de grootste jeugdklasse van Nederland. Het kampioenschap wordt gehouden bij de Roompot in Kamperland en duurt tot en met 27 juli.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
WK Splash zeilwedstrijden eenmansbootjes
Deel dit artikel:

Reageren