Ooievaars in Sluis eten......kaas

Familie Lannoye uit Sluis krijgt al bijna 15 jaar elke dag bezoek van een aantal ooievaars uit de buurt. De vogels worden dan verwend met hun favoriete snack geserveerd.....kaas.

Achter de tuin van de familie Lannoye staat een ooievaarsnest waar een echtpaar verblijft. Ook gedurende de winter zijn ze hier te vinden en hebben het dan wat moeilijker om voedsel te vinden. Drien Lannoye: De buurvrouw en ik hebben toen een keer wat brood gegeven, maar dat vonden ze niet lekker. We hebben toen kaas geprobeerd en daar waren ze dol op." Sindsdien landen de ooievaars bijna elke dag in de tuin van de buurvrouw en wandelen richting de achterdeur voor een stukje kaas."

Jonge kaas

Lannoye heeft ontdekt dat de ooievaars oude kaas lekkerder vinden dan jonge kaas. Lannoye: "Ze krijgen wel eens een keer een stukje oude kaas, maar meestal koop ik jonge kaas. Dat is namelijk een stuk goedkoper, hahahaha." De ooievaars eten namelijk per week zo'n drie kilo kaas." In de winter krijgen de ooievaars ook zo nu en dan een stukje vis.

Kattenbrokken

Er zijn volgens Lannoye ook mensen die vinden dat ze de ooievaars niet moeten voeren. "Er waren ook mensen die zeiden dat we kattenbrokken moesten geven in plaats van kaas. Nou, dat hebben we natuurlijk geprobeerd, maar helaas, ze vonden het niet lekker en bleven een aantal dagen weg. Het was duidelijk, ze willen alleen kaas."

Ze vinden oude kaas lekkerder, maar we geven ze toch jonge kaas. Dat is namelijk een stuk goedkoper."
Drien Lannoye

Het echtpaar krijgt elk jaar een aantal jongen die zo nu en dan hun ouders vergezellen en ook om een stukje kaas komen. Lannoye: "Maar je merkt dat de jongen een stuk schuwer zijn dan de ouders en dat is maar goed ook. Zij verlaten het nest namelijk aan het einde van de zomer en vertrekken naar het Zuiden. Ze moeten dus niet te veel gewend raken aan mensen."

(foto: Omroep Zeeland)

Scherpe snavel

Volgens Lannoye hebben ooievaars scherpe snavels en daar moet je dus een beetje voor oppassen. "Bij de buurvrouw eet het vrouwtje gewoon uit de hand. Ik probeerde dat vorig jaar ook bij één van de jongen. Maar hun motoriek is natuurlijk nog niet zo goed ontwikkeld, dus werd ik een mijn vinger en duim gebeten. Ik heb daar een week last van gehad."

(foto: Omroep Zeeland)

Ooievaars in Sluis eten kaas

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Zeeuws-Vlaanderen Sluis ooievaars
Deel dit artikel:

Reageren