Hitte op komst, boeren houden hun hart vast

Boeren zijn bang fors in de problemen te komen door de hoge temperaturen die worden voorspeld. De droogte van dit en vorig jaar plus de hitte die eraan komt kan voor gewassen de nekslag betekenen. Djordy Hoogerwerf in Hoofdplaat nam daarom al het zekere voor het onzekere. Om te voorkomen dat zijn uien door zonnebrand waardeloos worden, heeft hij vanavond al gerooid.

De uienziekte zonnebrand komt, zoals de naam al aangeeft, voor wanneer de bollen worden blootgesteld aan hoge temperaturen en fel zonlicht. Het weefsel wordt dan aangetast en dat maakt uien onverkoopbaar. "Er komt een harde schil omheen en dat maakt ze waardeloos", zegt Djordy Hoogerwerf.

Zorgen om gewassen

Dat is een van de problemen waarmee boeren te kampen kunnen krijgen nu extreme hitte, temperaturen van 35 graden en meer, wordt voorspeld. Er zijn ook zorgen over gewassen als aardappelen, wortelen en suikerbieten.

Weinig vraag

Hoogerwerf kan zijn uien al rooien omdat hij ze kan opslaan. "Dat kan niet iedereen en er is nu heel weinig vraag naar uien, vooral uit het buitenland", zegt hij. "Daarom is de prijs ook aan het zakken, dus ik sla ze nog even op. Wachten op betere tijden."

Djordy Hoogerwerf haalt zijn uien vervroegd van het land.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
uien hitte oogst
Deel dit artikel:

Reageren