Goes geeft bontbekplevier nieuwe kans in Kattendijke

Het strandje van Kattendijke wordt voorlopig niet schoongemaakt. De gemeente Goes laat zeker tot half augustus het zeewier liggen om een bontbekplevier de kans te geven om te broeden.

Bontbekplevier (foto: Commons.wikipedia.org)

Het opruimwerk werd eerder al een keer gestaakt, dat was nadat het zeldzame vogeltje was gesignaleerd. Het nestje van de bontbekplevier werd vervolgens vernield, mogelijk uit boosheid over het stoppen van het opruimen. Maar de verwachting is dat de vogel nog niet opgeeft.

Bontbekplevieren staan bekend als 'plaats-trouw', dat wil zeggen dat ze de neiging hebben ieder jaar op min of meer dezelfde plek hun nestje te bouwen. Zelfs als het broedsel mislukt, doen ze op die locatie vaak een nieuwe poging, soms tot drie maal toe.

Tot half augustus

Goes geeft de bontbekplevier de kans tot half augustus. De gemeente heeft ook de wettelijke plicht om de beschermde vogel de ruimte te geven. Als half augustus nog steeds geen nieuw nest is begonnen, dan worden de schoonmaakwerkzaamheden hervat.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Goes Kattendijke bontbekplevier
Deel dit artikel:

Reageren