Waterpeil kanaal lager door droogte, alleen hinder voor grotere schepen

Het kanaal van Gent naar Terneuzen heeft last van de droogte. Het waterpeil is 15 centimeter lager dan anders. Dat hindert grote schepen van met name de hoogoven Arcelor Mittal in Gent. Als het langer droog blijft gaan ook andere bedrijven dat voelen.

Het kanaal van Gent naar Terneuzen (archief) (foto: Chris Verkaart)

Het lagere waterpeil komt door minder regenval in West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Daardoor wordt er minder zoet water aangevoerd. Het aanvullen met water uit de Westerschelde via het sluizencomplex in Terneuzen is geen mogelijkheid, zegt Freddy Aerts van de Vlaamse overheid. Zout water schade kan veroorzaken aan natuur en bedrijven, zengt Freddy Aerts van de Vlaamse overheid:

Lager waterpeil in kanaal Gent-Terneuzen

Het waterpeil in het Kanaal Gent-Terneuzen zal waarschijnlijk nog verder zakken. Aerts verwacht niet dat het scheepvaartverkeer, net als vorig jaar op de Rijn, wordt stilgelegd. Wel zal er op termijn serieus nagedacht moeten worden over het inlaten van zout water.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
waterpeil Kanaal Gent Terneuzen
Deel dit artikel:

Reageren