Chips en ijsjes; hitteprotocol in ziekenhuizen

Extra ijsjes voor patiënten
Extra ijsjes voor patiënten © Omroep Zeeland
Voor de patiënten is het nog goed vol te houden: "Ik lig nooit in een korte broek en een hemd, maar het helpt wel bij deze temperaturen." En ook de ijsjes worden maar al te graag gegeten: "Alleen ben ik diabetespatiënt, dus ik mag er maar één hebben", zegt één van de patiënten.

Gordijnen dicht

Bij ziekenhuis Zorgsaam in Terneuzen is het hitteprotocol sinds dinsdag in werking. De ramen blijven sindsdien overdag dicht en alle zonweringen gaan naar beneden. Allemaal bedoeld om de temperatuur in het ziekenhuis zo laag mogelijk te houden. "'s Avonds gaan de ramen open voor verkoeling en 's ochtends weer dicht," zegt verpleegkundige Lea Murre.
De verpleegkundigen doen het ook net een stapje rustiger. "We douchen de patiënten namelijk minder, maar er liggen hier vooral mensen met hechtingen die alleen gewassen mogen worden." Voor de rest eten ze een ijsje met de patiënten mee en drinken ze ook regelmatig.
Lampen uit om het koel te houden
Lampen uit om het koel te houden © Omroep Zeeland
Ook qua voeding zijn er verschillende aanpassingen tijdens deze warme dagen. 's Ochtends wordt er al chips en boullion aangeboden om zoveel mogelijk zout binnen te krijgen om vocht vast te houden. Ook worden er extra rondes met drinken aangeboden. Daarbij krijgen ze niet één maar twee glazen.
De verwachting is dat het protocol nog tot vrijdag aanhoudt.
Ziekenhuizen hanteren een hitteprotocol
ITEM Hitte Zorgzaam
<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>