België moet alsnog MER uitvoeren voor verlenging levensduur Doel 1 en 2

De Belgische regering moet alsnog een milieueffectrapportage (MER) laten maken voor de verlenging van de levensduur van twee kernreactoren in Doel in 2015. Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie. Ook had volgens de EU-wetgeving een grensoverschrijdende beoordelingsprocedure moeten plaatsvinden, aangezien Doel 1 en Doel 2 zich vlakbij de grens met Zeeuws-Vlaanderen bevinden.

De kerncentrale van Doel, gezien vanuit de polders bij Hulst (foto: Otto Vosveld uit Hulst)

Bij het besluit in 2015 tot het verlengen van de levensduur de reactoren tot 2025 vond de Belgische regering een MER en grensoverschrijdende beoordelingsprocedure niet nodig. Het hof stelt nu vast dat daarmee EU-wetgeving is geschonden.

Overgeslagen

De zaak was door twee Belgische milieuorganisaties aangespannen. Zij willen dat de zogenoemde verlengingswet wordt vernietigd omdat de vereiste MER met bijbehorende inspraak is overgeslagen. Het hof oordeelt echter dat de twee kernreactoren voorlopig niet dicht hoeven. De fout kan nog worden rechtgezet.

Het hof vindt dat de Belgische verlengingswet tijdelijk mag worden gehandhaafd als anders 'het ernstige en reële risico bestaat dat de elektriciteitsbevoorrading wordt onderbroken'. De milieubeoordelingen moeten dan wel alsnog worden uitgevoerd.

Onrust

De kerncentrale in Doel ligt al langer onder vuur. Eerder werden de reactoren van Doel meerdere keren stilgelegd voor allerlei technische mankementen. Vorig jaar nog werd reactor Doel 1 stilgelegd door een lek in het koelwatersysteem. Dat zorgde voor veel onrust in de grensstreek.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren