Van klederdracht naar woonhuis uit 1912

Aan de Dorpsstraat in Nieuwvliet is weer een museum gevestigd. Op de plaats van het klederdrachtmuseum dat een half jaar geleden sloot is er nu het woonhuis te bezichtigen van Pieter de Hullu die daar van 1912 tot 1950 gewoond heeft.

De eigenares van het museum, Jenny Rosendaal, vond het erg jammer dat het klederdrachtmuseum, de Karrekasse, gesloten moest worden. "Ik kreeg ook veel reacties van omwonenden dat ze het heel jammer vonden en na lang wikken en wegen besloot ik op eigen houtje verder te gaan", vertelt Rosendaal. "Dit huis is nog volledig in authentieke stijl en dat is bijna nergens meer te vinden. Vandaar dat ik het museum wilde behouden".

Educatie en nostalgie

Het museum van Rosendaal heeft ook een doorstart gemaakt voor de kinderen. "Als kinderen op school zitten en ze krijgen geschiedenis over die tijd, dan is het uit een boek. Maar hier is het echt aanwezig en kunnen ze het herbeleven. Dat is een stuk leuker", zegt Rosendaal. "Je loopt een wereld binnen van meer dan honderd jaar geleden en voor ouderen is dat misschien nostalgisch en toeristen kunnen dan ook een deel meekrijgen van de Zeeuwse geschiedenis".

Het achterhuis van Pieter de Hullu waar zijn achternichten vaak kwamen sjoelen (foto: Omroep Zeeland)

De inrichting van het nieuwe museum verschilt weinig met de Karrekasse, maar er zijn wel twee nieuwe exposities aan toegevoegd waar Rosendaal erg trots op is. "Op zolder is een verzameling van Van Melle voorraadblikken te zien en in het schuurtje staat een expositie van zelfgemaakte miniatuurwerktuigen door Richard van Dalen. Het komt allebei uit de 20e eeuw dus dat maakt de tentoonstelling compleet", aldus Rosendaal.

Het museum is in de zomermaanden geopend op maandag tot en met donderdag van 13:00-17:00 uur.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Reageren