Middelburg heeft er een stadhuis bij dankzij Jeroen Struijs

Middelburg is sinds vandaag een stadhuis rijker dankzij de 54-jarige Jeroen Struijs. Hij bouwde met 30.000 legosteentjes een miniatuurversie. Het bouwwerk, anderhalve meter hoog en 27 kilo zwaar, is tot half oktober te zien in de Drvkkery in Middelburg.

Struijs komt zelf uit Reeuwijk, maar gaat regelmatig op vakantie in Zeeland. "Mijn ouders hadden een boot en Middelburg en Veere waren vaak de eindbestemming. Ik liep dan altijd als eerste naar het stadhuis en wist toen al dat ik het ooit een keer wilde gaan bouwen", zegt Struijs.

Het bouwwerk heeft een tijd op zolder gestaan, maar toen hij een foto stuurde naar de website 'Wij zijn De Stad - Middelburg' kreeg hij veel reacties. "University College Roosevelt en het verpleeghuis Willibrord wilden het graag tentoonstellen, maar ik heb toch gekozen voor deze boekhandel omdat hier veel mensen komen die het bouwwerk kunnen bewonderen", vertelt Struijs.

Jeroen Struijs bij zijn miniatuurversie van het stadhuis in de Drvkkery (foto: Omroep Zeeland)

Sinds vijf jaar staan de bouwwerken van Struijs op verschillende plekken in Nederland tentoongesteld. Hij bouwt vooral middeleeuwse gebouwen en schepen. "Juist die middeleeuwse gebouwen hebben veel versieringen en beelden, dat zijn leuke details om met Lego te maken."

Ondanks zijn passie voor de blokjes staat zijn huis er niet vol mee: "Ik sloop het na een tijdje ook weer en dan bouw ik iets anders. Ik heb een klein huis en kan het anders niet allemaal kwijt", zegt Struijs lachend.

Van stadhuis naar schip

Half oktober komt Struijs zijn Middelburgse stadhuis dan ook ophalen en dan krijgen de legoblokjes een nieuwe bestemming. "Ik ga er dan de Indrapoera van maken. Dat was vroeger een passagiersschip die naar Nederlands-Indië voer. Mijn vader is daar stuurmansleerling op geweest en die komt dan uiteindelijk in de Legowinkel van Gouda te staan. Op die manier hergebruik ik de legoblokjes en heb ik er jarenlang plezier van", aldus Struijs.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren