Kolossaal verlies Arduin: 6,1 miljoen in 2018

Het hoofdkantoor van Arduin/'s Heeren Loo Zeeland in Middelburg
Het hoofdkantoor van Arduin/'s Heeren Loo Zeeland in Middelburg © Omroep Zeeland

Kwart personeel stapte op

Driehonderd medewerkers, een kwart van de medewerkers in loondienst, verlieten in 2018 het bedrijf waardoor de zorginstelling noodgedwongen veel extra personeel moest inhuren. Dat kostte 4,6 miljoen euro. In 2017 verliet al één op de tien medewerkers het bedrijf. Het ziekteverzuim steeg in 2018 tot 9 procent.
Het grote verloop en het hoge ziekteverzuim zorgden voor grote onrust binnen de zorginstelling, en op een aantal zorglocaties, voor een slechte kwaliteit van de zorg. De vele wisselende gezichten en onderbezette teams leidden tot stress en agressie bij bewoners van Arduin en tot overwerkte en wanhopige medewerkers.

1 op de 10 cliënten vertrok

In 2018 verlieten ook 53 cliënten Arduin. Dat is één op de tien cliënten die bij Arduin wonen. Zij vonden zorg bij andere zorginstellingen voor gehandicapten.
In 2018 verliet 1 op de 10 cliënten Arduin
In 2018 verliet 1 op de 10 cliënten Arduin © Omroep Zeeland

Gebouwen grote verliespost

Naast de hoge lasten op personeelskosten heeft de zorginstelling veel moeten afschrijven op vastgoed. De verkoop van gebouwen onder de boekwaarde en het verwachte verlies op te koop staande gebouwen levert een verliespost op van 1,3 miljoen euro. 's Heeren Loo wil vrijwel alle gebouwen afstoten en alle inwonende cliënten onderbrengen op zes grootschalige wooncomplexen. Op drie locaties wil 's Heeren Loo nieuwbouw realiseren.
De overname door de landelijke zorggigant 's Heeren Loo en de crisisdonatie begin dit jaar van twintig miljoen euro door het ministerie van Volksgezondheid jaar heeft Arduin gered van een faillissement.
<p><strong>Arduin gered door landelijke zorggigant</strong></p><p>Met een miljoenenverlies stond Arduin eind 2018 op de rand van faillissement. Zorggigant 's Heeren Loo schoot te hulp en leverde personeel en een interimdirecteur. Een reddingsplan werd opgesteld. Arduin kreeg begin dit jaar 20 miljoen euro van het ministerie van Volksgezondheid om een acuut faillissement te voorkomen. Dat maakte de weg vrij voor de overname door 's Heeren Loo en zorgde voor vertrouwen van banken en investeerders om Arduin opnieuw kredieten te verstrekken.</p>

Lees ook: