Lichaam gevonden in voorste deel van gezonken binnenvaartschip

In het voorste deel van het gezonken binnenvaartschip Cardium, dat vandaag is opgetakeld, is een lichaam gevonden. Het lichaam moet nog worden geïdentificeerd, maar waarschijnlijk gaat het om de 43-jarige stuurman, die wordt vermist sinds het schip drie weken geleden tijdens een zware storm in de problemen kwam en zonk voor het Kalootstrand bij Vlissingen-Oost.
Lichaam gevonden in voorste deel van gezonken binnenvaartschip
Duikers hebben aan boord van het 110 meter lange schip gezocht naar het lichaam van de stuurman. Daarbij werd zijn stoffelijk overschot niet gevonden. Daarna werd besloten om niet onder water verder te zoeken, maar eerst het scheepswrak in delen op te takelen en daarin vervolgens verder te zoeken.

Nog niet geïdentificeerd

Daarbij werd een lichaam van een overleden man gevonden. Of het ook daadwerkelijk om de vermiste 43-jarige Filipijnse stuurman gaat moet officieel nog blijken, het lichaam is nog niet geïdentificeerd, maar volgens de politie is het 'wel aannemelijk' dat het om zijn stoffelijk overschot gaat.
Het schip is in tweeën gezaagd. De voorste 25 meter van het schip is nu naar boven getakeld. Vervolgens is het water uit het opgetakelde voorschip gepompt. Daarna wordt het daadwerkelijk uit het water gehaald en op een ponton geplaatst voor transport. De rest van het schip wordt in de loop van komende week geborgen.

'Veiligheid staat voorop'

Volgens Leendert Muller van Multraship was het ophalen van het schip in twee delen noodzakelijk vanwege de veiligheid. "Als je zo'n zwaar schip optakelt, wil je niet dat hij halverwege ineens in tweeën breekt. De veiligheid staat voorop, dus daarom wordt nu eerst de voorste 25 meter geborgen en daarna volgt de rest."
Leendert Muller van Multraship over berging van de Cardium
Het voorste deel wordt met één bok opgetakeld. Voor het tweede deel worden drie bokken ingezet. Dat deel is namelijk veel groter, zo'n 85 meter. Maar volgens Muller kan het nog wel even duren voor dat boven water is. "Het duurt nog wel een week voor we klaar zijn."

Kabels

De voorbereidingen voor deze berging zijn eind vorige week al gestart. Zo hebben duikers onder water kabels bevestigd om het optakelen mogelijk te maken.
Berging van voorste deel van gezonken binnenvaartschip
Berging van voorste deel van gezonken binnenvaartschip © HV Zeeland
Het binnenvaartschip uit Rilland zonk zaterdagmiddag 9 maart rond 15.20 uur voor de kust van industrieterrein Vlissingen-Oost. Het binnenvaartschip had twee opvarenden. De 39-jarige schipper uit Rilland werd door de hulpdiensten uit het water gehaald. Van de tweede opvarende, de 43-jarige Filipijnse stuurman, ontbrak ieder spoor.

Zoektocht

Er werd een grootscheepse zoektocht opgezet. 's Avonds laat ging nog een duiker in opdracht van sleep- en bergingsbedrijf Multraship het water in om in en rondom het schip te zoeken. Het vermiste bemanningslid daarbij telkens niet gevonden, tot nu toe.
Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.