Vele tientallen Duitsers opgelicht via website die Zeeuwse vakantiewoningen verhuurt

Vele tientallen Duitsers zijn de dupe van oplichting via een website die Zeeuwse huizen verhuurt die bij aankomst niet beschikbaar blijken. De VVV Zeeland kreeg de afgelopen maand twintig meldingen van deze manier van oplichting, maar schat in dat er zeker honderd gevallen zijn.

VVV-directeur Van den Dobbelsteen: "Zeker zo'n 100 gevallen van oplichting" (foto: Omroep Zeeland)

De oplichters lokken de slachtoffers met woningen op Vakantiepark Kustlicht Zeeland Vakanties en Roompot vakantieparken. Mogelijk zijn deze aantallen het topje van de ijsberg, maar de politie Zeeland-West-Brabant kan niets bevestigen. Omdat de boekingen in Duitsland zijn gedaan, leidt de Duitse politie het onderzoek. Inhoudelijk is daar nog niets over bekend.

Bij VVV Zeeland komen gedupeerden ontdaan aan de balie (foto: Omroep Zeeland)

De zaak loopt al een aantal maanden. Maar nu het hoogseizoen is, wordt de geleden pijn steeds duidelijker. Dat merkt vooral de VVV, die niets met de boekingen van doen heeft. VVV-directeur Erik van den Dobbelsteen: "Vakantiegangers komen ontdaan bij onze balie. Wij zijn het eerste aanspreekpunt waar ze hun verhaal willen doen. We proberen de mensen snel ergens anders onder te brengen, voor zover dat kan natuurlijk. En zeggen dat ze altijd aangifte moeten doen."

Bij het Kustlicht ook al 70 gevallen

En ook bij 't Kustlicht kregen ze zo'n 25 gedupeerden aan de balie. "Maar we hoorden een tijd geleden van de politie dat het zeker al alleen al bij ons park om 70 gedupeerden zou gaan", zegt Myrthe de Jager van Kustlicht Zeeland Vakanties. Ook hier meldde zich afgelopen weekend nog een gedupeerd gezin. "Je doet wat je kunt om ze nog ergens onder te brengen, maar dat is lastig in deze periode." Niet alleen de toeristen zijn de dupe, ook de eigenaren van de huizen die worden 'misbruikt' op de sites als zijnde verhuurbaar. "De eigenaren vinden het verschrikkelijk, en we kunnen er eigenlijk niets tegen doen."

Gedupeerde Duitsers komen vaak bij VVV Zeeland terecht

Volgens Van den Dobbelsteen krijgen de gedupeerden een nette bevestiging met rekening toegestuurd. "Alles ziet er solide uit. Maar vlak voor aankomst krijgt de klant een mailtje toegestuurd waarin gemeld wordt dat de woning al verhuurd is en dat die pas later geboekt kan worden en dat het geld wordt teruggestort."

De Duitse TV-zender WDR zond vorige maand al een item uit waarin te zien is dat het geld niet meer terugkomt bij de gedupeerde toeristen.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren