Islamitische basisschool wil dat minister ingrijpt

De kans dat er volgend jaar in Vlissingen toch een islamitische basisschool komt, blijft bestaan. De gemeenteraad van die gemeente weigerde in juni de islamitische basisschool op te nemen in het scholenplan van de gemeente, maar de initiatiefnemers gaan tegen die beslissing in beroep bij het ministerie van Onderwijs. Een positieve uitspraak van de minister zou Vlissingen verplichten om mee te werken aan de oprichting van de eerste islamitische school in Zeeland.

Leerlingen op islamitische school in Breda (foto: Omroep Zeeland)

De Vlissingse raad weigerde de school op te nemen in het scholenplan met als argument dat de islamitische basisschool het vereiste leerlingenaantal niet zou halen. Prognoses die waren gemaakt door de Vereniging van algemeen Bijzondere Scholen (VBS) werden daarmee aan de kant geschoven.

Bezwaar tegen de beslissing van Vlissingen

De Stichting Islamitisch Primair Onderwijs (SIPO), die de school wil oprichten, maakt bij het ministerie van OCW bezwaar tegen de beslissing van de Vlissingse raad. "De gemeenteraad heeft twijfels geuit bij het gehanteerde model", zegt Mohamed Talbi van de stichting, "Ik denk dat de minister daar maar eens een uitspraak over moet doen. Ik denk dat we een goede zaak hebben."

Mohamed Talbi, initiatiefnemer islamitische school Vlissingen (foto: Omroep Zeeland)

In de prognose heeft het SIPO rekening gehouden met leerlingen uit buurgemeente Middelburg. "De ervaring leert dat ouders best veel moeite doen om hun kind een islamitische school te laten bezoeken. We hebben ook een school in Breda van driehonderd leerlingen. Inmiddels komen honderd leerlingen uit de buurgemeente Oosterhout", zegt Mohamed Talbi. "Veel islamistische scholen hebben een regiofunctie."

Stelt de minister de stichting nog voor 1 januari in het gelijk, dan moet Vlissingen alsnog voor een gebouw en financiële middelen zorgen voor de school.

Initiatiefnemer Mohamed Talbi heeft beroep aangetekend bij de minister van Onderwijs

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren