Kunstwerk Johnny Beerens verhuist mogelijk naar nieuwe plek

Graansilo in Breskens
Graansilo in Breskens © Omroep Zeeland
Al twintig jaar siert de beschilderde silo de skyline van Breskens, maar daar komt nu dus een einde aan. De silo moet wijken voor appartementen en een woontoren. Vermue nodigt iedereen uit mee te denken over een oplossing.

Beerens verbaasd

Kunstenaar Johnny Beerens is erg verbaasd over het bericht van de burgemeester. "Er is vier jaar geleden een gesprek geweest, en datzelfde gesprek hebben we voor de zomer nog eens gedaan", zegt hij. "Ik heb het kunstwerk voor die plek en voor dat gebouw gemaakt. De enige manier om het te behouden is om de silo in te passen in de nieuwbouwplannen. Maar daar ontbreekt de wil voor. Dat neemt niet weg dat ik een alternatief wel op prijs zou stellen. Daarvan is mij op dit moment nog niets bekend."
In 2017 maakte Toon Franken van de werkgroep Industrieel Erfgoed Zeeland zich al zorgen om de silo. Oude graansilo's verdwijnen volgens hem in rap tempo, omdat ze geen beschermde status hebben. Maar hij vindt het wel bijzonder genoeg om te behouden. Hij stelde toen een herbestemming voor, in de vorm van bijvoorbeeld een jeugdherberg met restaurant.

Bezwaren van tafel geveegd

Gisteren werd, na een jarenlange strijd, bekend dat er definitief gebouwd mag worden aan de haven van Breskens. Er komen 460 appartementen en een woontoren van 72 meter. Omwonenden hadden bezwaar gemaakt bij de Raad van State omdat zij vrezen dat hun woongenot wordt aangepast door een verminderen van het uitzicht en verkeers- en geluidsoverlast. De bezwaren werden door de Raad van State van tafel geveegd, onder meer omdat 'niemand recht heeft op vrij uitzicht'.

Lees ook: