Regen en toch: het is nog steeds te droog in Zeeland

Ondanks de recente regenval is er in delen van Zeeland nog steeds droogte. Dat staat in de nieuwste droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW). Grondwaterstanden blijven op veel plaatsen te laag. KNMI-cijfers wijzen uit dat er in Zeeland een neerslagtekort is van rond de 200 millimeter.

Droogte op het land. (foto: Erica van Leeuwen-de Bruijn)

Het neerslagtekort in Zeeland is iets hoger dan het Nederlandse gemiddelde. Landelijk ligt het neerslagtekort op 193 millimeter, 93 millimeter meer dan gemiddeld in augustus. Maar, in 2018 was het neerslagtekort nog groter, toen was er een tekort van 300 millimeter.

Heel lang, stevig doorregenen

Die droogte is, ondanks voorspelde regen, niet zo snel opgelost. "Tweehonderd millimeter is meer dan er normaal in twee, bijna drie, maanden tijd valt", zegt weervrouw Dorien Bouwman. "Dus het moet echt wel heel lang, heel stevig doorregenen omdat weer een beetje in te halen."

In het rapport staat dat vooral op de plekken waar geen of beperkte wateraanvoer uit het hoofdwatersysteem mogelijk is, de gevolgen van het neerslagtekort duidelijk merkbaar is. Dat geldt onder andere voor Zeeland.

Zilt water

Om de droogte tegen te gaan, hebben een aantal waterschappen onttrekkingsverboden uit oppervlaktewater ingesteld. Dat betekent dat boeren water uit de sloot niet mogen gebruiken voor beregening. In Zeeland mag alleen water uit de sloot onttrokken worden als men in het bezit is van een watervergunning totdat het water onder een bepaalde stand komt.

In Zeeland zijn er niet of nauwelijks onttrekkingsverboden, omdat het oppervlaktewater op veel plekken van nature brak (mengeling van zoet en zout water) zilt is en dus niet geschikt is voor beregening.

Meer over dit onderwerp:
neerslagtekort droogtemonitor
Deel dit artikel:

Reageren