Zwemmen zonder zorgen, het Veerse Meer is weer kruiskwalvrij

Het Veerse Meer is weer vrijgegeven voor zwemmers, omdat bij de laatste meetronde geen Japanse kruiskwallen meer werden gevonden. Sinds 22 mei werd voor die dieren gewaarschuwd bij Wolphaartsdijk en Kortgene.

Kruiskwal (foto: Omroep Zeeland)

Wie in aanraking met een kruiskwal komt, kan daar flinke jeuk van krijgen. Bij sommige mensen kunnen die huidreacties heftiger zijn. Daarom plaatste de provincie half mei borden op drie plaatsen bij het Veerse Meer. Half juli werd de waarschuwing voor kruiskwallen bij natuur- en recreatiegebied De Piet bij Arnemuiden al ingetrokken. Nu worden alle borden weggehaald.

De Japanse kruiskwal (Gonionemus vertus) is ongeveer twee centimeter groot. De naam van de kwal is afgeleid van het kruis dat op de kwal te zien is. Aan de rand van zijn lichaam heeft de kruiskwal korte tentakels, met daarin de netelcellen waarmee het dier venijnig kan steken. Zoals de naam al suggereert komt de soort van oorsprong niet voor in Europa. Deze exoot is voor het eerst in Nederland waargenomen in 1960.

Vorig jaar belandden drie mensen in het ziekenhuis door toedoen van een kruiskwal. De GGD adviseert om bij acute en allergische reacties medische hulp in te roepen.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Kortgene Veerse Meer Wolphaartsdijk Kruiskwal
Deel dit artikel:

Reageren